Годишнини

НБУ отбелязва 20-годишния юбилей на Международния майсторски клас на Райна Кабаиванска и рождения ден на голямата оперна актриса

Албум „Майсторските класове и Школата Кабаиванска“ и фотографска изложба за юбилея

НБУ отбелязва 20-годишния юбилей на Международния майсторски клас на Райна Кабаиванска и рождения ден на голямата оперна актриса

 

◊ СЪБИТИЕТО

Тази година Международният майсторски клас на Райна Кабаиванска в Нов български университет отбелязва 20-годишен юбилей.

Албум „Майсторските класове и Школата Кабаиванска“ с автор д-р Георги Текев, изпълнителен директор на НБУ, ще зарадва феновете на оперното изкуство в България в навечерието на рождения ден на Райна Кабаиванска на 15 декември.

Албумът проследява развитието на уникалния проект през годините. Върху 168 страници представя участниците в майсторските класове, лауреатите на стипендии от дарителския фонд на Райна Кабаиванска в НБУ и артистите от Школата Кабаиванска. Уникални фотографии са запечатали първите сценични изяви на днешни звезди на световната оперна сцена като Андреа Каре, Вероника Симеони, Витория Йео, Мария Агреста, , Мария Радоева, Прити Йенде, Яско Сато и др. Изявени певци от българската оперна сцена също ще се разпознаят във фотосвидетелствата Весела Янева, Добринка Икономова, Костадин Мечков, Силвия Тенева, Цветана Бандаловска и много други.

В първите страници на Албума е поместен кратък и емоционален текст от самата Райна Кабаиванска, в който тя определя майсторския клас като „исторически феномен“ и благодари на НБУ за енергията, обичта и доверието. Благодари и на всички партньори – Софийската филхармония, Софийската опера, Софийската община, Фондация Америка за България, търговска верига Фантастико, Посолството на Италия в България за подкрепата през тези 20 години.

Друго събитие, свързано с юбилея, е фотографска изложба, която от 10 декември ще бъде разположена пред Народния театър „Иван Вазов“ в София. В експозицията от 28 пана са включени избрани моменти от работата на Райна Кабаиванска с нейните възпитаници по време на обучителни сесии, репетиции за концертите на майсторските класове, емоционални моменти от самите галаконцерти и присъждането на стипендии на отличените участници, подготовката и реализацията на оперни спектакли и концерти с участието на младите певци на сцената на Софийската опера и Софийската филхармония.

Специално място е отредено на Юбилейния благотворителен Галаконцерт „Райна Кабаиванска представя звездите на операта“ в Зала 1 на НДК, 2014 г. и на представянето на артисти от Школата Кабаиванска.

Междувременно в Модена, Италия, новото попълнение млади таланти, шлифовани от Райна Кабаиванска, сред които и обещаващото българско сопрано Александрина Михайлова, ще изнесе голям Коледен концерт в Театро Строки на 10 декември.

 

Автор: НБУ
09.12.2020 г. 14:27
Посетено: 315
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/25/news/32084-nbu-otbelyazva-20-godishniya-yubiley-na-mezhdunarodniya-maystorski-klas-na-rayna-kabaivanska-i-rozhdeniya-den-na-golyamata-operna-aktrisa