Годишнини

Фондация „Европа и светът” на 5 години

Почетни отличия за най-активните автори и партньори на сайта www.evropaworld.eu

Фондация „Европа и светът” на 5 години

На снимката: Залата на Чешкия център в София. Връчване на почетен плакет на Асен Милчев – журналист, писател и преводач, един от най-активните автори на сайта www.evropaworld.eu на Фондация „Европа и светът”.

 

◊ СЪБИТИЕТО

На 24 септември в салона на Чешкия център в София празнично бе отбелязана петата годишнина от основаването на Фондацията за международно културно сътрудничество „Европа и светът” и нейния сайт www.evropaworld.eu .

Според календара това събитие трябваше да се осъществи на 16 март 2020 г., но обявеното извънредно положение заради пандемията наложи то да се отложи. Сега се проведе при спазване на съответните санитарни изисквания  Основният акцент в програмата  бе връчването на отличия на най-активните автори и партньори на сайта.

Освен тях присъстваха и личности, за които се е писало в сайта, както и съмишленици, съдействали за популяризирането му.

Като най-активни партньори на Фондация „Европа и светът“ отличие получиха:

• Академичния хор „Св. Параскева“ при Националната художествена академия с диригент д-р Галина Луканова. Представители на хора участват безвъзмездно със свои изпълнения в почти всички събития на Фондацията. Тя има успешни съвместни дейности и със сдружение „Петя Павлович“, учредено от участниците в хора.

Същото почетно отличие е присъдено и на доц. д-р Рени Йотова, партньор в редица организирани от „Европа и светът” прояви с франкофонска насоченост, С нейно съдействие вече трета година се осъществява проект с Международната организация на Франкофонията и рубриката на сайта Francophonie. Поради преминаването на д-р Йотова на работа като Представител на Международната организация на Франкофонията за преподаването на френски език в Дакар, Сенегал, тя не можа да получи лично паметното си отличие.

Почетни плакети за петата годишнината на сайта са присъдени на най-активните автори:

• Галя Кларк, журналистка и писателка, която от 10 години живее със семейството си в Норфолк, Обединеното кралство. (По тази причина тя вече бе взела отличието си по време на отпуска си през лятото в България). Като автор я вълнуват темите за българите в чужбина и връзката им с родината, сблъсъкът между културите. Има публикувани на сайта 10 от разказите й, както и нейни журналистически находки.

• Здравка Михайлова, преводачка от гръцки език и журналистка, благодарение на която читателите на сайта са имали възможност да се запознаят с творчеството на много гръцки и кипърски поети и писатели. В момента тя работи в българското посолство в Атина и оттам редовно изпраща материали за културния живот в Гърция.

• Асен Милчев, преводач от словашки, журналист и писател, който обогатява сайта със свои преводи, рецензии за словашки книги и отзиви за литературни събития.

Особена тържественост придоби връчването на награда на Н. Пр. г-жа Закиа Ел Мидауи, посланик на Кралство Мароко в България, с която сайта подържа плодотворно сътрудничество, като организирането на две Вечери на мароканската поезия.Тя всеотдайно подкрепя български и международни инициативи в областта на културата и изкуството и е  представена в рубриката на сайта „Мисия Меценат“.

На тържеството присъстваха и Н. Пр. посланикът на словашката република в София г-н Мануел Корчек, съпругът на Галя Кларк, британският бизнесмен и писател Дейвид Кларк, както и брат й Валери Кирилов, които също са автори на сайта. Сред чуждестранните гости бяха и уважаваният белгийски българист проф. Раймонд Детрез, който в момента е в България, заедно със съпругата си, поетесата Мая Панайотова, също представяна на сайта.

След връчването на почетните плакети прозвучаха музикални изпълнения на поетите музиканти Иван Христов (кавал) и Петър Чухов (китара).

Особен колорит на събитието придаваше обособеният марокански кът, в който на гостите се предлагаха марокански специалитети и  традиционния марокански чай.

 

Автор:
Асен Милчев
Публикация:
29.09.2020 г. 16:20
Етикети:
годишнинаавтори
партньори
почетни отличия
Фондация за международно културно сътрудничество „Европа и светът”
Посетено:
909
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/25/news/31744-fondatsiya-evropa-i-svetat-na-5-godini