Годишнини

Новоучредена награда за духовен принос на името на Иван Вазов в Народния театър

Спектакълът "О, ти, която и да си..." и филмът "Театър по време на пандемия" ще бъдат показани на тържествена церемония на 9 юли

Новоучредена награда за духовен принос на името на Иван Вазов в Народния театър

 

◊ 170 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ИВАН ВАЗОВ

В деня, в който България ще отбележи 170 години от рождението на Иван Вазов, Народният театър ще връчи за първи път годишната награда за духовен принос на името на Патриарха на българската литература.

Културният, духовен и политически елит на страната ще се събере на тържествена церемония в сградата на Театъра на 9 юли – рождения ден на Вазов, на която ще станат известни имената на номинираните и носителят на престижния приз, който се учредява за първи път.

Събитието ще се състои на Голяма сцена от 18:00 часа. Патрон на честванията е кметът на София Йорданка Фандъкова. Партньори са Столична община, БАН, БНТ и БНР. Водещ на тържествената церемония е актьорът от Народния театър Дарин Ангелов.

Знаковият вазовед чл. кор. Милена Цанева, която през май навърши 90 години, ще произнесе от сцената на Народния театър кратко и вълнуващо слово, посветено на създателя на българския Космос. Публиката ще чуе думи от кмета на София Йорданка Фандъкова, директора на театъра Мариус Донкин, както и от председателя на Фондация „Основа-та“ акад. Дамян Дамянов.

Веднага след това публиката ще види документалния филм „Театър по време на пандемия“ на режисьора Борис Радев. Филмът, който показва лицето на културната институция в извънредната ситуация и в светлината на историческия дух на Вазов, който обитава величествената сграда, е продуциран от театъра. Сценарист е Аделина Радева, оператор – Румен Ганев. В кадрите, които показват възстановки на ключови събития от историята на театъра, участват актьори от трупата, а в образа на Иван Вазов се превъплъщава актьорът Валентин Танев. Филмът ще бъде излъчен и по БНТ 1 същата вечер от 22:30 ч.

След края на прожекцията зрителите ще могат да видят и премиерния спектакъл „О, ти, която и да си...“, който въвежда в лиричния любовен свят на народния поет. Режисьор е Бойка Велкова, а в ролите са Параскева Джукелова, Биляна Петринска, Ева Тепавичарова, Радина Боршош и Ненчо Костов.

Програмата на целия ден на 9 юли ще бъде посветена на честването на забележителната годишнина. В 10:30 ч. пред сградата на театъра ще бъде открита изложба, посветена на Иван Вазов. След това към дома на народния поет ще потегли шествие, а на балкона на сградата ще са момче и момиче, които ще произнесат стихотворенията „Аз съм българче“ и „Молитва“. Крайната точка на шествието ще бъде паметникът на Вазов в градинката на ул. „Раковски“, където ще бъдат положени цветя и ще бъде произнесено слово от драматурга в Народния театър Мирела Иванова.

Автор:
НТ "Иван Вазов"
Публикация:
05.07.2020 г. 17:16