Годишнини

Отбелязваме 104 години от рождението на скулптора Крум Дерменджиев

Социалната мрежа Фейсбук - място на събитието

Отбелязваме 104 години от рождението на скулптора Крум Дерменджиев

На снимката: Скулптурен портрет на Крум Дерменджиев, създаден от сина му Борис Дерменджиев през 2011 година.

 

◊ СЪБИТИЕТО

На 4 юли 2020 година отбелязваме 104 години от рождението на скулптора Крум Дерменджиев (1916-2005), запомнен с паметниците си на Гоце Делчев в Благоевград и Папаз Чаир, Яне Сандански в Мелник, трите сокола в Банкя, скулптурата на козела в София (изчезнала) и още много други.

Събитието ще се отбележи на Фейсбук страницата „Крум Дерменджиев – скулптор“ на 4 юли 2020 година, където всеки ще може да разгледа немалка част от творчеството на скулптора, да коментира и споделя в социалната мрежа с приятелите си.

Гвоздеят на събитието ще бъде публикуването на една не много известна, уникална портретна снимка на големия скулптор като млад.

Любопитно:

Във фейсбук страницата могат да се видят и други любопитни неща. Така например в края на миналата година там се появи една интересна снимка на актрисата Стоянка Мутафова и поетесата Блага Димитрова в компанията на Крум Дерменджиев.

След смъртта на професор Стефан Данаилов, в страницата беше публикувано и едно негово писмо, адресирано до скулптора Крум Дерменджиев.

Признание:

В Националната художествена академия в София, Крум Дерменджиев е бил преподавател и е обучавал студентите по специалност „Скулптура“. Самият той е ученик на професорите Любомир Далчев, Марко Марков и Иван Лазаров.

За високите си постижения в областта на скулптурата Крум Дерменджиев е отличен с редица държавни и други отличия, като: заслужил гражданин на Благоевград през 1975 г., орден „Кирил и Методий“ ІІ степен през 1976 г., орден „Стара планина" І степен през 2001 г. и почетен гражданин на Благоевград отново през 2001 г.

* * *

За контакт:

Координатор на събитието - Борис Дерменджиев,
е-mail: b.dermendjiev@abv.bg, 0886 943 033,

Фейсбук страница на събитието: Krum Dermendjiev - sculptor 
Автор: Борис Дерменджиев – син

 

Автор:
Борис Дерменджиев
Публикация:
03.07.2020 г. 15:53
Посетено:
4898
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/25/news/31425-otbelyazvame-104-godini-ot-rozhdenieto-na-skulptora-krum-dermendzhiev