Годишнини

Леопол Седар Сенгор

Преоткриване на ценностите и убежденията на Леопол Седар Сенгор

◊ СЪБИТИЕТО

Министерството на културата се включва в честванията на 100-годишнината от рождението на Леопол Седар Сенгор

Съорганизатори на честванията са:
. Министерството на външните работи на Република България,
. Министерството на културата на Република България,
. Посолството на Франция в Република България,
. Френският културен институт в София.

За проявите съдействат и
. Българската академия на науките,
. Националната галерия за чуждестранно изкуство,
. Съюзът на преводачите в България,
. Асоциацията на преподавателите по и на френски език в България.    
        

◊ ПОВЕЧЕ

• На 5 декември (вторник) 2006 г. от 18.00 ч. в Българска академия на науките Н. Пр. Ив Сен-Жур, посланик на Република Франция в Република България, ще изнесе беседа на тема: «Сенгор - една амбиция за Африка и за френския език в името Всемира».
        
• След тази беседа от 19.00 ч. същия ден (5.12.2006 г.) в Националната галерия за чуждестранно изкуство ще бъде открита изложбата, озаглавена: “Леопол Седар Сенгор, осанка на лъв и усмивка на мъдрец”.

Двете основни цели на тази българо-френска двуезична изложба, поставена и разпространена от Международната организация на Франкофонията и Френския институт в гр. София, са преоткриване на ценностите и убежденията на Леопол Седар Сенгор, послужили за основа на неговото творчество и дейност и показването на техния пример в света, в който живеем.

• В официалната част по откриването са включени кратки презентации на двамата български преводачи на поезията на Сенгор – Андрей Манолов и Васил Сотиров. Андрей Манолов ще акцентира върху своята кореспонденция с Леопол Седар Сенгор, докато г-н Васил Сотиров ще обърне внимание на трудностите при превода на произведенията на поета-президент. Рени Йотова, член на Асоциацията на преподавателите по френски език в България, ще прочете две поеми на френски и на български език: «Негърска маска», посветена на Пабло Пикасо, в превод от Андрей Манолов и «Жоал» в превод от г-н Васил Сотиров.
        
• В Националната галерия за чуждестранно изкуство ще бъдат раздавани DVD-дискове, изготвени от Международната организация на Франкофонията, съвместно със списанието “Еспас франкофон” и със сътрудничеството на френския Национален институт по аудиовизуална техника и TV5 Monde. В DVD-дисковете, под заглавието “Леопол Седар Сенгор, 100 години Негритюд”, са включени документалният филм “Л. С. Сенгор, от негритюд до Всемира”, осъществен от списанието, четири откъса от телевизионни интервюта със Сенгор, една реч на Еме Сезер и изказване на Абу Диуф, наследил Сенгор като президент на Република Сенегал и сегашен Генерален секретар на Франкофонията.
        
По случай 100-годишнината от рождението на Леопол Седар Сенгор Франкофонията организира чествания през цялата 2006 г. в почит на държавния глава, писателя и защитника на културното многообразие, олицетворяващ ценностите, битките и идеалите на модерната Франкофония, на която той е един от създателите.


◊  КОЙ Е ЛЕОПОЛ СЕДАР СЕНГОР
    
Леопол Седар Сенгор е роден на 09 октомври 1906 г. в Жоал на сенегалския бряг на Атлантическия океан. Тази географска област се превръща в негово царство на детството и живите спомени за него остават завинаги в световноизвестната му поезия. Първият президент на независима Република Сенегал, Леопол Седал Сенгор, без съмнение е най-добрият посланик, който неговата страна е имала някога, имайки предвид неговата политическа аура и неговата величина на хуманист и човек на културата в световен план. Политическата кариера на Сенгор започва през 1945 г., той е избран за депутат от Сенегал във Френския парламент, преизбиран е през 1946 г., 1951 г. и 1956 г. От държавен секретар във френското правителство през 1955 г. политическото израстване на Л. Сенгор го отвежда до президентския пост на Република Сенегал (05.09.1960 г.) до момента на обявяване на независимостта на страната.

За Леопол Седар Сенгор животът свършва на 20 декември 2001 г. в град Версон (Франция), където той се уединява след своето историческо оттегляне от властта през 1981 г.
Автор:
MK
Публикация:
01.12.2006 г. 16:02
Посетено:
827
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/25/news/3132-leopol-sedar-sengor