Годишнини

160 години Библиотека "Родина" Стара Загора

Библиотека „Родина” ще отбележи 160-годишнината си с програма през втората половина на 2020 г.

◊ 160 ГОДИНИ БИБЛИОТЕКА "РОДИНА" СТАРА ЗАГОРА

Уважаеми приятели,

Въпреки извънредното положение и невъзможността да празнуваме с читатели, за екипа на Библиотека „Родина” Стара Загора 25 март е особено тържествен, защото дългогодишната и авторитетна публична библиотека отбелязва впечатляваща годишнина.

На красив пролетен ден, изпълнен с прелестна символика – Благовещение, Библиотека „Родина” бележи 160 години от своето създаване. Едва ли случайно за начало на нейното летоброене тогавашният главен класен учител Тодор Шишков и двадесетина будни старозагорци са избрали този чудесен християнски празник. Те са положили началото ѝ с 51 тома книги, колкото е притежавала библиотеката на Светиниколското училище и с даренията на първите читалищни дейци.

Формулирали са своята благородна цел: „Да се спомага и подтика напред книжовното образование между съотечествениците ни”. 17 години по-късно книгите на първата старозагорска библиотека са изгорели в пламъците, опожарили през 1877 г. Стара Загора. Тогава са изпепелени старопечатни и възрожденски издания, дарени преди Освобождението от Тодор Шишков, Димитър Цонков, Петър Иванов, Захарий Княжески, Анастасия Тошева... – книжовници, учители и общественици, записали имената си в историята на Стара Загора с нещо съзидателно и достойно за уважение. Сега за втори път за последния век и половина библиотеката е принудително затворена, читателите ѝ са далеч, а ние се опитваме да съхраним делото на създателите ѝ по най-добрия възможен начин.

Привидно може да ни се струва, че живеем в много, много по-различна реалност, но едно е останало непроменено, а именно основните човешки ценности – свобода, благоденствие и развитие на обществото и на отделната личност. В Манифеста на ЮНЕСКО за публичните библиотеки от 1994 г. се казва, че тези ценности „ще бъдат постигнати само от добре информирани хора. Конструктивното участие и развитието на обществото зависят от доброто образование, както и от свободния и неограничен достъп до знание, мисъл, култура и информация”. Непроменено от много време е и разписаното в Конституцията на Република България неотменимо човешко право да се получава и разпространява информация.

Да, във времето на интернет библиотеките не са вече единствен лидер на пазара на информационното обслужване! Конкуренцията се засилва и това е видимо. Но едно е категорично сигурно, а именно надеждността на всички цифри и факти, които читателите ни ще прочетат на хартиените страници. А за нас, хората на средна възраст, израснали без милион достъпни главозамайващи развлечения, библиотеката е била и си остава аптека за душата и сладкарница за ума.

Екипът на Библиотека „Родина” в Стара Загора ще отбележи своята 160-годишнина с програма през втората половина на 2020 г. Съобразявайки се със скромния си бюджет, ще предложим на четящите ни съграждани срещи с интересни и популярни творци по повод издаването на най-новите им книги, както и ценни изложби. Акцент през юбилейната ни година ще бъде и ХХХVІІ издание на Националния младежки конкурс за поезия „Веселин Ханчев”, с което ще завършат възстановените Есенни литературни дни в Стара Загора.

Скъпи старозагорци, добре сте дошли в Библиотека „Родина” на бул. „Руски” 17 и нейните 5 филиала веднага след като стане възможно!

Следете предложенията ни за дистанционно обслужване на сайта ни www.rodina-bg.org.

 

Автор: Библиотека "Родина" Стара Загора
25.03.2020 г. 11:54
Посетено: 1000
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/25/news/31060-160-godini-biblioteka-rodina-stara-zagora