Годишнини

На гости при "Златния остров" на Ран Босилек

120 години от рождението на писателя

◊ СЪБИТИЕТО

Детският отдел на регионалната библиотека „Ем. Попдимитров” и ученици от всички училища на община Кюстендил се включиха в общонационалната кампания на в. „Рикчо” за честване на 120-тата годишнина от рождението на класика на детската литература Ран Босилек.


◊ ПОВЕЧЕ

Още през пролетта Седмицата на детската книга бе посветена на годишнината на писателя-приказник. Проведоха се библиотечни уроци, деца рисуваха и издирваха негови творби, четоха се колективно приказки на писателя.

Празникът във Възрожденското училище бе открит от Галя Симеонова - завеждаща детския отдел: „Днешният празник е заключителен етап на културните прояви, посветени на 120-тата годишнина от рождението на Ран Босилек. И днес ние ще имаме удоволствието да гостуваме и да се потопим в поетичния, вълшебния и  приказен „Златен остров” на Ран Босилек, а до него ще ни заведат децата от третите класове на І ОУ "Св. св. Кирил и Методий" – Кюстендил."

Децата показаха голямо творческо въображение при изпълнението на драматизираните приказки за дядото и ряпата, за неволята, за царската дъщеря. Емоционалният заряд при превъплъщаването на приказните герои намираше отзвук сред детската публика и малките артисти бяха възнаграждавани с бурни аплодисменти. Звучаха незабравимите стихотворения – "Родна стряха", "Я кажи ми...", "Родна реч".

Празникът завърши с пожелание по-често да се връщаме и бъдем почетни гости на „Златния остров”, завещан ни от сладкодумеца Ран Босилек.
Автор:
Благой Ранов
Публикация:
26.11.2006 г. 12:04
Посетено:
754
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/25/news/3093-na-gosti-pri-zlatniya-ostrov-na-ran-bosilek