Годишнини

Портрети на писателя Атанас Славов по повод 90 г. от рождението му

Нов български университет отбелязва годишнината с изложба, свързана с традиционните Атанас-Славови четения

Портрети на писателя Атанас Славов по повод 90 г. от рождението му

 

◊ СЪБИТИЕТО

Нов български университет отбелязва 90 г. от рождението на писателя и културолог Атанас Славов с изложба. От 17 януари до 14 февруари 2020 г. на алеята пред НБУ ще бъде експонирана фотографската изложба „Щитове и бокали“.

Експозицията е свързана с традиционните Атанас-Славови четения, които се организират и провеждат в НБУ около Атанасовден. Тази година е ред на юбилейните Десети четения, които ще се проведат на 17 януари в 16:30 ч. в Центъра за книгата на НБУ, и ще бъдат организирани около темата „Провокациите на Атанас Славов – вчера и днес“. Участие в събитието ще вземат проф. Михаил Неделчев, проф. дн Пламен Дойнов, гл. ас. д-р Мария Огойска и доц. д-р Йордан Ефтимов.

Експонираните портрети на Атанас Славов са направени от фотографа Йордан Симеонов на 19 март 2005 г., а „портретите“ на медни синии, сахани, менчета, канчета и чаши са част от архивния фонд „Атанас Славов“, съхраняван в Университетския архив на Нов български университет. Снимките са от експедиции на Атанас Славов през 60-те години на ХХ век из България във връзка с подготовката на книгата му „Медни съдове“, която излиза от печат през 1974 г., две години преди емиграцията му в САЩ.

Изложбата е осъществена с проект на Централния фонд за стратегическо развитие на НБУ.

Куратори са доц. д-р Йордан Ефтимов, от департамент Нова българистика на НБУ и Иван Звънчаров, от Университетски архив на НБУ. Дизайнът е на Дамян Дамянов.

Атанас Василев Славов (1930–2010) е български писател, изкуствовед, семиотик, поет и сценарист с международно признание. През 2004 г. дарява личната си библиотека и архивни материали на НБУ.

Биографични данни могат да бъдат открити в една негова ученическа книжка за учебната 1945/1946 г., когато Атанас е учил в Пета мъжка гимназия, както и от няколкото запазени от него ученически и студентски тетрадки.

Документите, свързани с творческата, научната и служебната дейност на Атанас Славов, са представени доста плътно тук. Фондът „изобилства“ с доказателства за изключителната му творческа продуктивност – ръкописи на негови книги и чернови на негови стихосбирки, на литературоведски статии и студии, сценарии за игрални и анимационни филми.

Тук са и ръкописите на сценариите за много радиопредавания, които Славов е подготвял при работата си за Българско национално радио и за радиостанциите „Гласът на Америка“, „Свободна Европа“ и „Би Би Си“. Накрая е важно да се отбележат и ръкописите, отразяващи дейността на Славов като преводач – преводи от и на английски език на англоезични и български автори.

Семейната кореспонденция отразява трудните години след заминаването на писателя за САЩ през 1976 г. до средата на 1979 г., когато той успява да се събере на американска земя със съпругата си Снежана и двете им деца.

Далеч по-лесно осъществими са писмовните връзки, които Славов поддържа с писатели и журналисти от български произход в емиграция като Георги Марков, Петър Увалиев, Георги Славов, Христо Огнянов и мн. др. Живеещите в България интелектуалци Блага Димитрова, Михаил Неделчев, Мирослав Дачев и Светозар Игов стават част от кореспондентите на Славов при завръщането му в България след близо 15 години в изгнание.

В личния фонд на Атанас Славов се съхраняват писма от и до американски институции. Десетки негови писма са свързани с желанието му да получи работа в Радио „Гласът на Америка“. Запазена е и търговска кореспонденция, свързана с основаното от него издателство „Sliabhair“.

Специално място в архива заемат илюстративните материали. Множество портретни фотографии проследяват лика на Атанас Славов през годините. Той е събрал и богат семеен фотоархив, използван при съставянето на книгата „Родословното дърво на Славовия джинс“. Тук са и подредените от него негативи, послужили му при работата по различни теми.

Департамент „Нова българистика“ със съдействието на Университетски архив и Библиотеката на НБУ организира ежегодни четения в негова памет. Тази година те са посветени на предизвикателствата на Атанас Славов в областта на литературознанието, семиотиката, фолклористиката, историята на дизайна.

 

Автор:
НБУ
Публикация:
16.01.2020 г. 13:59