Годишнини

Нежната революция 30 години по-късно

Чехия и Словакия честват 30 години от края на комунистическия режим в тогавашната Чехословакия

Нежната революция 30 години по-късно

 

◊ НЕЖНАТА РЕВОЛЮЦИЯ 30 ГОДИНИ ПО-КЪСНО

Тази година Чехия и Словакия честват 30 години от края на комунистическия режим в тогавашната Чехословакия. По този повод Чешки център София, Посолството на Чешката република в София и Посолството на Словашката република в София организират поредица от културни събития, с които припомнят за Нежната революция от 17 ноември 1989 г.

Програмата включва дискусии с популярни чешки личности, изложби и прожекция на филми, които ще се състоят в Чешки център София и Посолството на Словашката република в София между 11 и 29 ноември със свободен вход.

За да почетат 30-ата годишнина от настъпването на демокрацията в Чехия и Словакия, организаторите са подготвили серия от дискусии с Таяна Гербоцова, Владимир Мерта, Вилиям Рот, Петър Плацак, Вацлав Белохрадски, Марек Волнер и други. Всяко събитие ще е свързано с творчеството и културата, характерни за времето на недемократична Чехословакия, революцията, падането на комунизма и промените след Нежната революция. Дискусиите ще пренесат всички присъстващи във времето на режима, подчертавайки чувството на зависимост и нуждата за творческа свобода. Фокусът ще бъде върху развитието на държавата след събитията от 1989 г., социалните и културни промени и погледа към демократичното бъдеще.

Всеки ден между 11 и 29 ноември посетителите на Чешкия център ще имат възможност да разгледат образователни изложби, посветени на демокрацията и човешките права. Изложбите ще разкрият значими текстове на Вацлав Хавел – последния президент на Чехословакия и първия президент на Чехия.

А от 15 до 17 ноември ще се излъчват филми от чехословашката кинематография, създадени след настъпилите промени, които биха били забранени по време на комунистическия режим в страната.

Нежната революция е едно от най-паметните събития за Централна и Източна Европа. Дни след падането на Берлинската стена и обединяването на Германия, на 17 ноември 1989 г. група студенти от Прага излизат на мирна демонстрация, която прераства в масови ненасилствени протести срещу комунистическия режим в страната. Продължавайки до края на декември 1989 г., този период е познат като Нежната революция на Чехословакия, с която народът успява да свали дългогодишното комунистическо управление и да предизвика първите демократични президентски избори след 1946 г.

„Щастливи сме, че ще отбележим 30-ата годишнина от Нежната революция и в България. Всички личности, които ще ни посетят през дните, посветени на мирната революция, действително са участвали в събитията от 1989 г. и ще споделят случилото се от първо лице. Благодарение на промените, настъпили след този исторически момент, европейските държави се развиват с демократичен поглед напред, като изключително се гордеем с постигнатото. За нас е чест да отбележим годишнината тук и очакваме с нетърпение всички срещи” – сподели Дагмар Остранска, директор на Чешки център София.

Пълната програма на събитията, които ще бъдат със свободен вход - на официалния уебсайт и на Facebook страницата на Чешки център.

*

За Чешки център София:

Чешкият център в София е най-старата чешка институция от този тип в чужбина, а същевременно е и сред най-дълго действащите в България чуждестранни културни организации. Неговата история в България започва през 1949 г. Мисията на Чешкия център е осъществяването на диалог с обществеността в съответната страна и подкрепа при активното представяне на Чешката Република във всички области на културата, науката и образоването, търговията и туризма. Чешкият център е част от Европейското сдружение на културните институти - EUNIC. Към настоящия момент мрежата от чешки центрове в чужбина има 24 филиала на три континента.

 

Автор:
Силвия Дерибеева, Чешки център
Публикация:
09.11.2019 г. 13:58
Етикети:
изложбипрожекция на филмидискусиягодишнинаЧехословакияЧешки център София
Нежната революция
Посолство на Словашката република
Посолство на Чешката република
Посетено:
1330
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/25/news/30440-nezhnata-revolyutsiya-30-godini-po-kasno