Годишнини

Маестро Борислав Иванов дирижира на 88

Доайенът на диригентската палка дирижира "Травиата" на рождения си ден 2 август 2019

Маестро Борислав Иванов дирижира на 88

 

◊ СЪБИТИЕТО

"Травиата" на 2 август 2019, сред обвитите в зелен бръшлян кулиси на романтичния Летен театър във Варна обещава едно различно преживяване. Маестро Борислав Иванов и режисьорът Кузман Попов, двамата заслужили оперни дейци, автори на най-добрите Вердиеви постановки в репертоара на Варненската опера, влагат в този прочит на "Травиата" големия си професионализъм и естетическите си виждания. Това ще бъде наистина една специална „Травиата“, защото Маестро Борислав Иванов, един от малкото действащи диригенти - доайени в света, засвидетелства пристрастието си към този Вердиев шедьовър, като излиза на диригентския пулт точно на рождения си ден.

С Илина Михайлова, пяла неотдавна с Хосе Карерас на неговия бенефис в Арена Армеец в София, Иван Момиров и Венцеслав Анастасов в главните роли, празникът обещава да бъде изискан. Въпреки че преди време Иван Момиров обяви, че за последен път пее партията на Алфред Жермон, сега той отново прие да изпълни тази своя дългогодишна коронна партия, заради личния празник на Маестро Борислав Иванов и по настояване на ръководството на Държавна опера Варна.

 

◊ АПЛОДИСМЕНТИ ЗА МАЕСТРО БОРИСЛАВ ИВАНОВ!

Талантлив и прецизен в творчеството си, уравновесен, будещ доверие, справедлив и последователен във взаимоотношенията си с хората, Маестро Борислав Иванов принадлежи към онези личности, които са лидери по призвание. Това е талант, който малцина притежават. А той го носи със себе си във времето. Времето, което той продължава да дирижира и да подчинява на волята си. Вече 88 години!

Дебютът на Борислав Иванов е през 1949 г., когато още като ученик в Първа мъжка гимназия ръководи хора и оркестъра. По това време в града се открива и музикално училище, което той завършва като извънреден ученик. Пътят му продължава в Музикалната академия в София, в първия хорово-диригентски клас, ръководен от проф. Георги Димитров и проф. Влади Симеонов. В този клас са още Васил Арнаудов, Кирил Стефанов, Христо Недялков, Алипи Найденов, Георги Робев.

"Израснах в село Река Девня. Една от лелите ми живееше във Варна и ме водеха през лятото при нея. Един ден моя братовчедка ме заведе в морската градина, където свиреше духов оркестър. Бях омаян. Часове наред слушах вълшебната музика. Тогава видях за първи път оркестър с диригент и пожелах да правя същото. Вярвам, че съм наследил музикалната дарба от майка си, която много обичаше да пее. Тя мечтаеше да се занимава с музика, но не беше професионална певица. Аз всъщност осъществих нейната мечта”, усмихва се маестрото.

Професионалният път на младия диригент започва от ДМТ „Стефан Македонски”. Много пътува в страната, дирижира различни оркестри. Дебютът му във Варна е с „Имало едно време“ на Парашкев Хаджиев, с когото го свързва дългогодишно творческо приятелство. Натрупаният опит му позволява в различни периоди да поеме ръководството на оперните театри във Варна, Пловдив и София, както и на ММФ „Варненско лято“ и Вердиевия фестивал в Античния театър на Пловдив.

В биографията му могат да бъдат отбелязани и няколко престижни специализации – в „Комише опер“ Берлин по покана на режисьора Валтер Фелзенщайн, както и при великия Херберт фон Караян, чийто ученик и последовател Борислав Иванов става. По препоръка на Караян той получава ангажимент в Берлин, като след това е поканен за генерален музикален директор на Das Sinfonie Orchester Берлин – пост, на който остава цели 40 сезона.

Активната му международна кариера го отвежда като арт-директор на оперния фестивал в Палма де Майорка, където остава над 30 години. Поканен е като ръководител и на оперния фестивал в Севиля, на оперния фестивал на остров Родос, Гърция. В момента Маестро Борислав Иванов е Почетен главен диригент на Истанбулската национална опера и артистичен директор на Държавна опера във Варна.

Сред присъдените му награди са „Кръст за заслуги” първа степен, връчен му през 1992 г. от президента на ФРГ Рихард фон Вайцзекер и Златен орден на Италианското правителство за заслуги към италианската оперна музика. Удостоен е с още много отличия, сред които Златна значка на „Аудиториум” в Палма де Майорка, Награда ЗЛАТЕН ВЕК на Министерството на културата, Награда ПЛОВДИВ, Награда ВАРНА, Почетен гражданин на Варна и Пловдив.

Режисьорът Петър Райчев покани Маестро Борислав Иванов да дирижира специалния концерт в памет на 100-годишнината от рождението на баща му, големия български диригент Руслан Райчев, основал Варненската опера (1947), заедно със своя баща Петър Райчев, първия световноизвестен български тенор.

Това също е признание. Признанието може да се изрази по толкова различни начини, но най-вече с аплодисменти.

На многая лета, Маестро!

 

"Травиата"

2 август, 21.00, Опера в Летния театър 2019

Опера от Джузепе Верди

Либрето Франческо Мария Пиаве по романа на Александър Дюма-син „Дамата с камелиите“

Диригент Борислав Иванов
Режисьор и сценограф Кузман Попов
Диригент на хора Цветан Крумов

Действащи лица и изпълнители:

Виолета Валери – Илина Михайлова
Алфред Жермон - Иван Момиров
Жорж Жермон - Венцеслав Анастасов
Флора - Марина Иванова
Анина - Благовеста Статева
Гастон - Христо Ганевски
Барон Дюфол - Гео Чобанов
Маркиз Д'обини - Людмил Петров
Доктор Гренвил - Петър Петров
Жозеф - Анатоли Романов

Оркестър, хор и балет на Държавна опера Варна

 

Автор:
Виолета Тончева
Публикация:
01.08.2019 г. 19:21
Посетено:
1167
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/25/news/30033-maestro-borislav-ivanov-dirizhira-na-88