Годишнини

103 години от рождението на скулптора Крум Дерменджиев

Социалната мрежа Фейсбук - място на събитието

103 години от рождението на скулптора Крум Дерменджиев

   

◊ СЪБИТИЕТО

На 4 юли се отбелязват 103 години от рождението на скулптора Крум Дерменджиев, известен с паметниците си на Гоце Делчев в Благоевград, Яне Сандански в Мелник, Гоце Делчев в местността Попови ливади, трите сокола в Банкя, скулптурата на козела в София и други.

Събитието ще се отбележи на Фейсбук страницата „Крум Дерменджиев – скулптор“ на 4 юли 2019 година, където всеки ще може да разгледа немалка част от творчеството на скулптора, да коментира и споделя в социалната мрежа с приятелите си.

Крум Дерменджиев е преподавател, обучавал студентите по специалност „Скулптура“ в Националната художествена академия в София. Самият той е ученик на скулпторите Любомир Далчев, Марко Марков и Иван Лазаров.

В архивите на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ в София е запазена речта на Любомир Далчев, озаглавена „Пътят на всеки творец“, в която той заявява оценката си за творчеството на Крум Дерменджиев: „В областта на портрета в много от образите Крум Дерменджиев постига завидна висота“.

За високите си постижения в областта на скулптурата Крум Дерменджиев е отличен с редица държавни и други отличия, като: заслужил гражданин на Благоевград през 1975 г., орден „Кирил и Методий“ ІІ степен през 1976 г., орден „Стара планина" І степен през 2001 г. и почетен гражданин на Благоевград отново през 2001 г.

* * *

За контакт:

Координатор на събитието - Борис Дерменджиев,
е-mail: b.dermendjiev@abv.bg, 0886 943 033,

Фейсбук страница на събитието: Krum Dermendjiev - sculptor

Автор:
Борис Дерменджиев – син
Публикация:
02.07.2019 г. 23:07
Посетено:
4126
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/25/news/29959-103-godini-ot-rozhdenieto-na-skulptora-krum-dermendzhiev