Годишнини

Възпоменателна вечер по повод 130 години от рождението на Владимир Сис

25 юни 2019, 18 часа, Чешки център - София

Възпоменателна вечер по повод 130 години от рождението на Владимир Сис

 

◊ ПОКАНА

На 25 юни в 18 часа в Чешкия център „Бохемия клуб“ организира възпоменателна вечер, посветена на 130-ата годишнина от рождението на чешкия журналист, писател, учен и общественик Владимир Сис.

И аз подигнах гласа си в защита на българската чест. Гласът ми – може би – беше слаб, но искрен.“ (Владимир Сис)

За живота и делото на големия приятел на България и неуморен труженик на полето на чешко-българските отношения ще разкажат историците д-р Ани Златева, доц. д-р Теодоричка Готовска-Хенце, Диана Маринова, родствениците на Сис д-р Ружена Кочева и Маня Кръстева, преводачката Мария Генова (претворила на български език три от особено значимите историко-мемоарни трудове на Сис – „От бойните полета на България“, „Критичните дни на България“, „Спомени на даскал Ралов“.

А заедно с режисьорите доц. д-р Господин Неделчев-Дидо и Диана Захариева публиката отново ще съпреживее пътя на Сис от родния му Маршов през България до затвора „Леополдов“, завладяващо пресъздаден от тях в документалния филм „Гражданинът Сис“.

Заповядайте!

 

Владимир Сис (1889-1958)

Историческите връзки между чехи и българи са толкова отколешни, че дори не е за вярване. Като се започне от „Славянския дом“ на Иржи Прошек в Ябълково, където малките българчета от селото пеят чешки песни напук на гръцките инженери, като  се мине през художниците Ян Мърквичка и Ярослав Вешин, та се стигне до големия чешки журналист и писател Владимир Сис, платил с живота си своята привързаност към България.

Изумителният и пълен с превратности житейски път на този героичен чех започва от село Маршов край Бърно, минава през Европа, Близкия Изток и къде ли още не, за да го доведе в затънтения юг на Балканите – в малката и скромна България, в която открива втората си родина.

Като журналист, пратеник на вестник „Народни листи”, той описва „Бойните полета на България“ в двете Балкански войни. Пише и покъртителния си разказ за българските пленници на остров Трикери „Гробовете на Трикери”. А сборникът му с военни разкази „Ние” е висока литература, която може да бъде сравнявана с най-добрите образци на чешката проза.

След създаването на Чехословакия и връщането му обратно в Прага той не престава да участва в интелектуалния живот на следвоенна България и да защитава българската кауза пред света. В Европа българите нямат  друг толкова безкористен и верен приятел! Но това не е пречка на няколко пъти да е оклеветяван и от българи.  Да не говорим за трите атентата, извършени срещу него от платени убийци. И то защото е на страната на българите...

Последните години от живота си Владимир Сис прекарва в прочутия затвор Леополдов. Патриотът, посветил се на градежа на независима Чехословакия, е обвинен и осъден за „държавна измяна“ – абсурдно, нали! Слава Богу, че президентът Вацлав Хавел оценява по достойнство неговото дело и през 1998 г. посмъртно го удостоява с най-големия чешки орден „Томаш Г. Масарик”.

Въпреки това обаче Владимир Сис, убеденият демократ и непреклонен противник на политическото статукво, е за дълго време тема табу. Документалният филм „Гражданинът Сис“ е мащабно изследване, целящо да извади от забравата на времето тази велика личност – пряк участник в българската, чешката и европейската история от първата половина на ХХ век. За да заеме своето достойно място сред малцината чужденци-българолюбци, посветили живота си на България.

Влади Киров
Господин Неделчев-Дидо

 

 
Автор:
Организаторите
Публикация:
23.06.2019 г. 18:33
Етикети:
възпоменателна вечерЧешки центърПрожекция
Владимир Сис
„Бохемия клуб“
документален филм „Гражданинът Сис“
Посетено:
985
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/25/news/29908-vazpomenatelna-vecher-po-povod-130-godini-ot-rozhdenieto-na-vladimir-sis