Годишнини

Почитаме паметта на проф. д-р Георги Лозанов - създател на Сугестопедията

Навършиха се 7 години от кончината на световноизвестния учен

Почитаме паметта на проф. д-р Георги Лозанов - създател на Сугестопедията

Проф. д-р Георги Лозанов. Снимка: Ванина Бодурова

 

На 6 май 2019 година се навършиха 7 години откакто великият българин напуска своя земен път.

Проф. д-р Георги Лозанов е световноизвестен лекар, психиатър, психотерапевт, физиолог. Той е създател на науката Сугестология и на нейното педагогическо приложение - Сугестопедия. Неговата методика е наблюдавана официално от 25-членна международна комисия на ЮНЕСКО през 1978 година и е оценена като най-добра и препоръчана за прилагане по всички предмети и във всички страни по света.

След дългогодишно отсъствие от родината си през 2008 година д-р Лозанов отново се завръща в България и се установява в град Сливен, където продължава да работи до последния си дъх. Обучава преподаватели от цял свят.

Издъхва на Гергьовден 2012 година, на 86-годишна възраст, следван от нова генерация отдадени и вярващи в неговата наука ученици. Седем години по-късно група от тях отново засвидетелстваха паметта му на мястото, на което тленните му останки почиват в мир. Половин година по-рано, през октомври 2018 година, гробът и пространството около него бяха облагородени с доброволния труд на няколко негови ученика, организирани от сдружение “Мост към корените”, за да може и в бъдеще да се помни и почита този велик Българин.

Дълбок поклон!

 


Сдружение „Мост към корените“
Елизабет Йорданова
mostkumkorenite@gmail.com

Автор:
Сдружение „Мост към корените
Публикация:
07.05.2019 г. 12:53
Етикети:
годишнинапаметСугестопедия
Сугестология
Проф. д-р Георги Лозанов
Посетено:
1348
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/25/news/29573-pochitame-pametta-na-prof-d-r-georgi-lozanov-sazdatel-na-sugestopediyata