Годишнини

С изложба Националният военноисторически музей отбелязва 140-годишния юбилей на Военноморските сили

С изложба Националният военноисторически музей отбелязва 140-годишния юбилей на Военноморските сили

 

На 9 април в Националния военноисторически музей беше открита изложбата „На борда на флотската история“, посветена на 140-годишнината от създаването на Военноморските сили на Република България.

Събитието е част от програмата на научна конференция на тема „Ролята на Военноморските сили на Република България в защита на националните интереси“, чийто домакин е Националният военноисторически музей.

Директорът на Музея доц. д-р Соня Пенкова подчерта, че Военноморският флот рядко присъства толкова сериозно в София и се надява, че той ще намери трайно място не само в изложбените пространства, но и в мислите на хората, от които зависи неговото бъдеще. „Тази изложба показва частици военноморска история чрез експонати, които носят белега на едно отминало време, на героизъм и изпитания, на търсене на баланса между идеалите, възможностите и мисълта за бъдещето“, изтъкна тя.

Командирът на Военноморските сили контраадмирал Митко Петев сподели, че е изключително радостен и удовлетворен, че в деня, в който се провежда конференцията, посветена на 140 години от създаването на ВМС, присъстващите имат възможността да се докоснат до живата история, до частица от хората, които са свързали живота си с военния флот и успяват да създадат институция като Военноморските сили.

Събитието беше уважено от представители на Президентството, на Министерство на отбраната и структурите на Българската армия, военни аташета, офицери от запаса, курсанти и други.

Изложбата може да бъде видяна в Националния военноисторически музей до края на месец юни.

 

Автор:
НВИМ
Публикация:
09.04.2019 г. 15:19
Посетено:
894
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/25/news/29389-s-izlozhba-natsionalniyat-voennoistoricheski-muzey-otbelyazva-140-godishniya-yubiley-na-voennomorskite-sili