Годишнини

Изложба и конференция в Националния военноисторически музей

По повод 140-годишнината от създаването на Военноморските сили

Изложба и конференция в Националния военноисторически музей

 

◊ СЪБИТИЕТО

На 9 април (вторник) от 10.30 часа в Националния военноисторически музей ще бъде открита изложбата „На борда на флотската история“, посветена на 140-ата годишнина от създаването на Военноморските сили на Република България. За първи път пред столичната публика ще бъдат представени малко известни, но изключително ценни предмети, документи и художествени произведения от фондовете на Националния военноисторически музей и неговия филиал – Военноморския музей.

Сред любопитните експонати – свидетели на 140-годишната военноморска история на България, се открояват предмети от специално поръчаната и построена за Дунавската флотилия и Морската част княжеска яхта „Александър I“ и отличия на Густав Карлсон – първия професионален водолаз в Дунавската флотилия. Споменът за първата българска морска победа с успешното торпилиране на турския крайцер „Хамидие“ ще възкръсне със запазени вещи от миноносеца „Дръзки“, кортика на командира на отряда торпедоносци капитан I ранг Димитър Добрев, отличия, фотографии и картички от Балканската война.

За отбраната на българските брегове през Първата световна война припомнят съхранени предмети от взривилия се през 1916 г. на българска мина противников кораб „Лейтенант Пушчин“, водосамолетна бомба и корабна сирена, открита на морското дъно на Варненския залив през 2010 г. Разказът за ролята на Военноморските сили по време на Втората световна война оживява чрез кърмовия флаг на миночистачния катер „Места“ – част от Беломорски флот, и фотоапарат от водосамолет Арадо 196-А. Изложбата проследява и обогатяването на корабния състав по време на Студената война, както и  развитието на ВМС след 1989 г. чрез съвременни униформи, щурвал от мостика на подводница „Надежда“ и много други.

По повод 140-ата годишнина от създаването на Военноморските сили на Република България на 9 април в Националния военноисторически музей ще се проведе и конференция на тема „Ролята на Военноморските сили на Република България в защита на националните интереси“. Тя е организирана от командването на Военноморските сили и Националния военноисторически музей под патронажа на зам.-министър председателя по националната сигурност и обществен ред и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

 

 

Автор: НВИМ
08.04.2019 г. 12:04
Посетено: 418
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/25/news/29369-izlozhba-i-konferentsiya-v-natsionalniya-voennoistoricheski-muzey