Годишнини

Закуската с Митеран – 30 години по-късно

Почетна лекция в Софийски университет

Закуската с Митеран – 30 години по-късно

 

◊ ПОКАНА

Посолството на Франция и Френският институт в България имат удоволствието да Ви поканят на почетната лекция на тема „Закуската с Митеран – 30 години по-късно", която ще се проведе на 18 януари 2019 г. от 15:00 ч. в Огледалната зала на Софийския университет „Св. Климент Охридски".

На 18 и 19 януари 1989 г. президентът Франсоа Митеран е на официално посещение в България, което дълбоко белязва историята на френско-българските дипломатически отношения. Извън протоколната част на посещението Франсоа Митеран се среща с представители на гражданското общество, включително на организирана в резиденцията на Франция закуска с дванадесет интелектуалци и дисиденти, сред които и г-н Желю Желев – бъдещ първи президент на демократична България, но и с младежи, като разговаря със студенти в Софийския университет. Свидетелство за значимостта на посещението е отбелязването му през следващите години.

Гост-лекторът, г-н Артюр Делапорт, е докторант по политически науки и история в Европейския център за социология и политология (CESSP) към Университета Париж 1 Пантеон-Сорбона и Висшето училище за изследвания в областта на социалните науки, и е носител на наградата на Института „Франсоа Митеран" от 2015 г. за магистърската си теза на тема „В сивотата. Посещението на Франсоа Митеран в София и влиянието на френската дипломация в България от средата на 1980-те до 1991 година". В тезата му е отделено специално внимание на контекста и ролята на посещението на президента Франсоа Митеран в България през 1989 година.

Вход свободен, симултанен превод на френски и български език.

 

Автор:
Френски институт
Публикация:
15.01.2019 г. 17:08
Етикети:
Софийски университетФренски институт
Закуската с Митеран – 30 години по-късно
почетна лекция
Артюр Делапорт
Посетено:
934
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/25/news/28866-zakuskata-s-miteran-30-godini-po-kasno