Годишнини

Георги Тошев – "Години любов. Невена Коканова"

80 години от рождението на Невена Коканова

Георги Тошев – "Години любов. Невена Коканова"

 

◊ ГОДИНИ ЛЮБОВ. НЕВЕНА КОКАНОВА

„Невена беше обичана и ще продължава да бъде обичана.
Жена и актриса.
Тя е от малцината в съвременното ни изкуство със статут на истинска звезда. Извоюва си го сама. Напук на системата, на предразсъдъците, на догмите.
В живота бе скромна, изглеждаше така, сякаш по нищо не се отличава от другите. Това не беше поза. Това бе тя.
Днес мнозина имат претенции, че са я познавали. Особено след смъртта ѝ, когато няма как да бъдат опровергани. Но тя допусна малцина до себе си.
Събрах спомените на хора, които са се докоснали до нея през годините. Някои за миг, други за по-дълго."
– Георги Тошев

По случай 80-годишнината от рождението на първата дама на българското кино „Книгомания" издава биографичната книга „Години любов. Невена Коканова" – автор е журналистът Георги Тошев. Заглавието на книгата не е случайно – кореспондира с първия важен филм в кариерата на Невена Коканова „Години за любов", но и очертава звездния път на актрисата – да бъде обожавана от публиката си завинаги. Биографията е с твърда подвързия и суперобложка, включва над 250 снимки от личния архив на дъщеря й Теодора, някои от които се публикуват за първи път. Лимитирана част от тиража на книгата е с колекционерска стойност, тъй като  лично е подписана от автора и включва три картички с неизвестни фотографии на Невена Коканова. Отличава се и по различната корица от основното издание – с фотос на актрисата от 60-те години.

Тази книга е разказ за необикновен живот и вълнуваща кариера.
Невена Коканова продължава да е загадка и вълнение. Актриса, която публиката помни.
Обичана жена.
Как ли щяха да изглеждат очите й, лицето й, душата й днес на 80 години?

С любов се оцелява. Няма друго оръжие срещу проблемите в този живот. Той сякаш ни е даден, за да се борим за него..." – споделя тя в последното си интервю с Георги Тошев през 1999 г.

Макар за журналиста това да е втора книга, която подготвя в почит към голямата звезда на българското кино (първата е от 2009 г., „Невена Коканова. Коя съм..."), за първи път публикува цялото си интервю с нея. То е много лично – като изповед, дълго и наситено с нюанси, тъй като засяга различни, чисто общочовешки теми от живота, етапите от кариерата й, разкрива светогледа и мъдростта й.

„Години любов" припомня „Лицата на Невена" от дебюта й в „Две победи" (1956), първата голяма роля – на Ема (в „Години за любов"), първата изява на театралната сцена, първата любов, участията в главна роля в „Тютюн", „Дами канят" – една от най-успешните комедии на българското кино, единствената й изява като режисьор – довършвайки филма на съпруга си Л. Шарланджиев „Трите смъртни гряха" (1980), изборът да напусне или да остане в България и други важни моменти от творческия й път.

„Години любов. Невена Коканова" е поклон пред красотата, таланта и силния дух на актрисата – и неслучайно излиза точно в годината, когато тя щеше да навърши 80.

 

Заповядайте на поредицата събития в чест на 80-годишнината от рождението на Невена Коканова:

12 декември 2018 – 19,00 ч. – Литературен клуб „Перото“ – премиера на книгата „Години любов. Невена Коканова”, с участието на Георги Тошев, Теодора Шарланджиева, Мария Статулова, режисьора Павел Павлов.

13 декември 2018 – 18,30 ч. – кино „Одеон“ – премиера на новия документален филм „Невена Коканова. Пътуване“, с участието на Георги Тошев, колеги на Невена Коканова.

14 декември 2018 – 18,00 ч. – Сатиричен театър – откриване на изложбата „Невена и Сатирата“, с участието на Георги Тошев, Калин Сърменов – директор на театъра, и приятели на Невена Коканова.

16 декември 2018 – 12,30 ч. – в предаването на bTV „НепознатиТЕ“ – премиера на телевизионната версия на новия филм на Георги Тошев за Невена Коканова.

През месец декември – кино „Одеон“ – „НепознатиТЕ роли на Невена Коканова“ – панорама с филми на Коканова.

За всички събития входът е свободен.

Автор:
Издателство Книгомания
Публикация:
11.12.2018 г. 13:36
Посетено:
1632
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/25/news/28732-georgi-toshev-godini-lyubov-nevena-kokanova