Годишнини

Представяне на календар, посветен на 100-годишнината от подписване на Ньойския мирен договор

Носии на български бежанци красят кориците на календара по проект на „Българските корени“ и ИЕФЕМ - БАН

Представяне на календар, посветен на 100-годишнината от подписване на Ньойския мирен договор

 

◊ СЪБИТИЕТО

На 27 ноември 2018 г. от 18,30 часа в Националния етнографски музей ще бъдат представени два календара с народни носии за предстоящата година - „Девойко мари хубава“ и „Три сестри“. Те са създадени от „Българските корени“ с помощта на ИЕФЕМ – БАН и носят своите специфични послания.

Календарът „Три сестри“ е посветен на 100-годишнината от подписването на Ньойския мирен договор и хилядите бежанци, които са потърсили спасение в България, понесли със себе си дрехите на гърба си, мъката и болката в сърцето си. Носиите в този календар са автентични, част от архивите на два музея в България - Институт за етнология и фолклористика с етнографски музей при БАН и Регионален исторически музей Бургас. На страниците на календара оживяват експонати от Македония, Източна и Егейска Тракия, Добруджа и Западните покрайнини.

„Не успяхме да сложим всички заснети носии в 13 листа, но се надяваме да сме успели да отдадем нашата почит към силата на духа на техните притежатели и да покажем, че България помни 1919 година“, коментира Петър Петров, инициатор и основен двигател на проекта „Българските корени“.

Календарът „Девойко мари хубава“ съдържа български автентични народни носии, съхранявани в музеи на територията на България. Вече четвърта година проектът намира партньори в лицето на културните институции от страната. Тази година това е ИЕФЕМ – БАН.

„Основната мисия на Националния етнографски музей е системното издирване, събиране, опазване и представяне на културното наследство“, каза доц. д-р Петко Христов, директор на ИЕФЕМ – БАН. „Заснемането на част от нашите носии е начин да достигнем до българи и чужденци, които ще оценят разнообразието и красотата на облеклото, което българката е създава, носила и завещавала на децата си от векове.“

 

 

Автор:
ИЕФЕМ - БАН
Публикация:
26.11.2018 г. 14:38
Посетено:
1232
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/25/news/28618-predstavyane-na-kalendar-posveten-na-100-godishninata-ot-podpisvane-na-nyoyskiya-miren-dogovor