Годишнини

85-години от рождението на актьора Кирил Господинов

Документален разказ за една легенда в Държавен архив Варна

85-години от рождението на актьора Кирил Господинов

 

◊ СЪБИТИЕТО

В Деня на будителите, 1 ноември 2018 година, по повод 85 години от рождението на актьора Кирил Господинов, в Държавен архив Варна, 18.00 ч., ще бъде открита изложбата „Баш Майстора завинаги“ - документален разказ за една легенда. Изложбата е реализирана и със съдействието на Варненския драматичен театър, където актьорът е играл в периода от 1966 до 1971 година.

Веселина Господинова, дъщерята на Кирил Господинов, която стои зад всички събития в памет на баща й през тази година, ще дари цялата експозиция на Държавен архив Варна.

 

◊ ПРЕДИСТОРИЯТА

За родения във варненското село Гроздьово Кирил Господинов, Варна е притегателен център през целия му живот. Тук служи във флота, във Варненския театър създава едни от най-добрите си роли (1966 до 1971), в апартамента си зад старата рибна борса прекарва последните дни от живота си.

Дъщерята Веселина Господинова, очевидно наследила умението на именития си баща да общува с публиката, енергията и чара му, през лятото организира първата изложба с архивни снимки от живота му в Радио Варна. На събитието „присъстваше“ и восъчната фигура на Кирил Господинов, изложена в „Ретро музея“ в града.

След това друга изложба на открито, за която Веселина спечели съдействието на Община Варна, срещна летните посетители на Морската градина с емблематичните роли в киното на Кирил Господинов. Сега иде ред на третата, мултимедийна изложба в Държавен архив Варна, която със средствата на документа, звука и видеото, ще потопи публиката още по-дълбоко в неговия свят.

 

◊ ИЗЛОЖБАТА

Кирил Господинов има над 47 роли в киното и над 150 превъплъщения на театралната сцена. За тях свидетелстват плакати на постановки с негово участие, работни варианти на пиеси и снимки от спектакли отпреди 50 години. По-нататък посетителите научават как актьорът успява да се снима във филма „Тримата от запаса” през 1970-а, въпреки твърдото си убеждение, че ролята му на Странджата в постановката „Хъшове” във Варна е по-важна. Любопитен акцент е автентичният разказ на леля Митра за историята на рода, записан на аудиофайл.

Аудиосредата в Държавен архив Варна възпроизвежда и периода 1971-1983, когато е снимана поредицата „Баш Майстора”. Подсвиркванията на Рангел Ленин и „Ша ти сложа шапката аз на тебе!”, както и оригиналната музика от поредицата допълват въздействието на документалните сцени, заснети хронологично от фотографите на продукцията. Баш Майстора, Веска, Жорето, другаря Кире „говорят” от фотосите с описаните реплики, които в момента изричат. Киноразказът завършва с мултимедийна среда, част от бъдещия документален филм на Веселина Господинова.

 

◊ ДАРЕНИЕТО

„Мястото на архивните документи и снимки е в Държавния архив. Осъзнах това след години събиране на спомени за моя баща Кирил Господинов. Трудно е да опишеш една легенда... затова и не пробвам. Дарявам целия си личен архив, както и изложбата „Баш майстора завинаги” на Държавен архив Варна, защото благодарение на любовта и почитта, която варненци изпитват към тате, той завинаги ще остане във Варна!“, убедена е Веселина Господинова, Баш Майсторката, както тя, с пълно основание, обича да се нарича.

 

Автор: Виолета Тончева
22.10.2018 г. 15:33
Посетено: 827
Етикети: дарение, годишнина, актьор, мултимедийна изложба, Веселина Господинова, Баш Майстора завинаги, Кирил Господинов, Държавен архив Варна
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/25/news/28413-85-godini-ot-rozhdenieto-na-aktyora-kiril-gospodinov