Годишнини

Димитър Стойков отбелязва 50 години

“Нетленна жарава” - премиера във Варна

Димитър Стойков отбелязва 50 години


◊ СЪБИТИЕТО

На 09.10.2006 г. с премиера на книгата му "Нетленна жарава" беше чествана 50-годишната творческа дейност и 75-годишния юбилей на Димитър Стойков – един от заслужилите деятели за запазването, разпространението, съхранението и развитието на българския фолклор.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ЮБИЛЯРА

Димитър Стойков е солист-акордеонист в оркестъра на Радио Варна (1955-1989), откъдето тръгва неговата дългогодишна и изключително успешна кариера като изпълнител, вкл. със записи в Златния фонд на Радио Варна, БНР и БНТ.

За него известният наш фолклорист проф. Тодор Бакалов казва: “Димитър Стойков е народен акордеонист, народен музикант. Носи дълбоко в душата си, скътана от деди и прадеди, скрита обич към българските народни песни, хора и ръченици. Димитър Стойков наследява богати народни традиции И как иначе – дядо му е гъдулар, баща му известен кавалджия в авренския край, чичовците му гайдарджии, а майка му колко песни му е изпяла...”.

Да добавя тук, че Димитър Стойков предава любовта към музиката и на синовете си Стойко и Юри (Юри Стойков, заедно със Симо Лазаров един от първите български композитори на електронна музика), а след тях и на внуците си.

Тези и други биографични данни с богат снимков материал, мнения на фолклористи, музикални критици, журналисти, както и 90 музикални страници с нотирани авторски хора на композитора ще намерите в книгата ”Нетленна жарава” на Димитър Стойков, издадена със съдействието на Община Варна. Книгата ще влезе в учебната програма на специализираните музикални училища в България.

Бележитият музикант е носител на много национални отличия, вкл. орден “Кирил и Методий” (1964) и Награда Варна (2002).


◊ ОЩЕ

Още за
Димитър Стойков може да научите от електронното издание на "Книга за Радио Варна" от Виолета Тончева (Варна, изд. LiterNet, 2004).
Автор:
Виолета Тончева
Публикация:
09.10.2006 г. 12:58
Посетено:
804
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/25/news/2832-dimitar-stoykov-otbelyazva-50-godini