Годишнини

50 години след 1968 – за „Смазването на Пражката пролет” от Ангел Филчев

Точно половин век след събитията мащабното изследване възкресява опита на един народ да бъде независим

50 години след 1968 – за „Смазването на Пражката пролет” от Ангел Филчев

 

◊ КНИГАТА

50 години след 1968 – за „Смазването на Пражката пролет” от Ангел Филчев

В нощта на 20 срещу 21 август през 1968 г. войските на Варшавския договор, включително и България, провеждат военна операция с кодовото име „Дунай“. 200 000 войници настъпват срещу „контрареволюционна“ Чехсловакия, за да прекратят „заплахата срещу социалистическия строй“, а над 100 души губят живота си в сблъсъците с войските на  ОВС.

50 години след 1968 Ангел Филчев възкресява цялата история на Пражката пролет.

„1968. Смазването на Пражката пролет е научно-документален разказ за опита на един народ да извоюва своята национална независимост и за бруталното прерязване на надеждата с военната операция „Дунай”.

Базирана на архивни документи, дневници, публикации, спомени, интервюта от чешки, словашки, руски, украински, полски, унгарски, немски, английски и български източници, книгата проследява както събитията в самата Чехословакия, които стават повод за интервенцията, така и събитията в СССР и агресивните действия на руските власти и окупационните войски.

Описана е мащабната пропаганда преди, по време и след нахлуването, която до наши дни изкривява фактите и продължава да събужда антагонизъм между държавите, участващи в конфликта.

В „1968. Смазването на Пражката пролет” Ангел Филчев пренебрегва всички табута и излага фактите, които обрисуват грозното лице на събитията, включително и неприемливата за мнозина истина, че българската армия се превръща в част от репресивния апарат на тоталитарния режим действа в услуга на съветското господство над страната ни.

Точно половин век след събитията името на Ян Палах още грее силно като символ на опита на един народ да бъде независим.

 

 

Автор:
Изд. Сиела
Публикация:
22.08.2018 г. 17:32
Етикети:
годишнинииздателство Сиела
Ангел Филчев
Смазването на Пражката пролет
Посетено:
967
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/25/news/28154-50-godini-sled-1968-za-smazvaneto-na-prazhkata-prolet-ot-angel-filchev