Годишнини

Ден на милосърдието в Национален музей "Земята и хората"

73 години от атомните бомбардировки над Хирошима и Нагасаки

Ден на милосърдието в Национален музей "Земята и хората"

 

◊ СЪБИТИЕТО

Ден на милосърдието 2018 г.

На 6 август 2018 г. се навършват 73 години от атомната бомбардировка над Хирошима и Нагасаки

Всяка година на 6 август в зала „Гигантски кристали“ на Националния музей „Земята и хората“ - София  се експонира „Камъкът от Хирошима”. Камъкът е основна част от церемонията за националното отбелязване на годишнината, като знак на състрадание и съпричастност към жертвите от Хирошима и Нагасаки.

„Камъкът от Хирошима” е гранитен къс от уличната настилка в гр. Хирошима, който през 1945 г. е бил в близост до епицентъра на атомния взрив. По-късно 188 подобни къса от настилката са демонтирани, като върху всеки един е изработен барелеф на японската богиня на милосърдието – Каннон. През 1991 г. по инициатива на Международната асоциация „Камък за мир“ каменните късове – единствените оцелели свидетели на атомния апокалипсис, са изпратени до лидерите на 188 страни в света, като въплъщение на надеждата за мир за цялото човечество.

Българският „Камък от Хирошима“ е предаден в музея „Земята и хората“ през 1997 г. от президента на Република България, с ангажимента „Денят на милосърдието“ да бъде отбелязван по подходящ начин.

Всяка година възпоменателната церемония представлява не само поклонение пред многобройните жертви, но и борба срещу забравата, като гаранция, че атомният апокалипсис няма да се повтори отново.

Тази година „Денят на милосърдието“ се провежда на 6 август (понеделник) от 10.00 до 18.00 часа в зала „Гигантски кристали“ на музея и включва:

• Поднасяне на цветя пред „Камъка от Хирошима“.

• Постерна изложба.

• Написване на лични послания за мир върху специална бланка.

 

Вход свободен

Автор: НМ "Земята и хората"
31.07.2018 г. 12:04
Посетено: 746
Етикети: Национален музей Земята и хората, Хирошима и Нагасаки, атомна бомбардировка, Ден на милосърдието 2018
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/25/news/28101-den-na-milosardieto-v-natsionalen-muzey-zemyata-i-horata