Годишнини

"Не, сега не е за поезия…" - вечер за Вапцаров

76 години от разстрела на Никола Вапцаров

"Не, сега не е за поезия…" - вечер за Вапцаров

Първо издание на "Моторни песни" с авторска добавка

 

◊ СЪБИТИЕТО

"Не, сега не е за поезия…" - вечер за Вапцаров

Националният литературен музей, Къща музей „Никола Вапцаров“ – София, и Народно читалище „Никола Вапцаров – 1899 г.“ – Годеч, отбелязват 23 юли с непоказвани реликви от софийския музей на поета, с литературно четене и с възродените традиционни чествания в града, където Вапцаров е интерниран през 1941 година и пише стихотворението „Не, сега не е за поезия...“

И тази година на 23 юли зала „Високото пространство“ на музея на Вапцаров на ул. „Ангел Кънчев“ 37 в столицата ще ви посрещне с уникална камерна изложба. За пръв път пред публика ще бъдат показани Червеният бележник на Вапцаров с оригинала на стихотворението „Не, сега не е за поезия...“, поставено върху масичката от квартирата, в която Огняроинтелигента е интерниран заради участието си в Соболевата акция в края на 1940 г. В същия бележник са записите и на „Пролет“ (“Отвънка ухае на люляк...“), което поетът чете на съпругата си на 30 май 1941 г., когато е арестуван в софийския им дом, както и майсторската творба „Война“ с двоен смислов код – за деца и за възрастни...

Малцина знаят, че защитник в първия процес срещу Вапцаров от 1941 г. е писателят Светослав Минков, откъс от чиито показания се пазят в музея и ще бъдат експонирани заедно с ръкописа на придружителното писмо до Христо Радевски от свидетеля Димитър Зайков от Банско. Делото се гледа на 5 юни, докато Вапцаров е в Годеч, в него поетът е напълно оправдан, защото защитата му е организирана изключително добре – като защита на голям поет. Същият ден той пише стихотворението, което ще се окаже своеобразно пророчество за собствената му съдба – „Не, сега не е за поезия...“. В него е въплътено преображението на поезията в чудовищната реалност на войната:

Ти започваш да пишеш и ето –
вместо рима избухва снаряд,
озаряват небето ракети
и пожари обхващат града.

Позатихва. Но в твоя бележник
вместо нежни, парфюмни слова
на листата в полетата снежни
се строяват ловджийски ята.

Те се впускат далече задружни,
помирисали някъде стръв, -
и тогаз забелязваш със ужас:
не с мастило, ти писал си с кръв.

Точно в 18 часа ще започне поетичното четене под наслов: „Не, сега не е за поезия...“, в което участват значими съвременни творци като Георги Константинов, Екатерина Йосифова, Иван Цанев, Атанас Капралов, Бойко Ламбовски, Георги Н. Киров, Светлана Йонкова, Елена Алекова, Румен Спасов, Анжела Димчева... Със специалното участие на литературния критик Йордан Каменов и актьора Янко Лозанов. Водеща ще е Катя Зографова, главен уредник на Вапцаровия музей.

На 24 юли честванията ще продължат в гр. Годеч. В читалище „Никола Вапцаров – 1899 г.“ ще бъде представена новата книга на Мая Вапцарова „Арена“ и прожектиран филмът й „Епоха“. Катя Зографова ще разкаже за живота на поета по време на тримесечното му интерниране в града, за огромния списък на книгите от читалище „Напредък“, които е изчел в самотните си дни, за общуването с местните хора и за стихотворението, написано там.

На 25 юли в театралната зала на читалището ще има детско утро, в което малки рецитатори ще изпълнят стихотворения на любимия си поет. На най-добрите ще бъде подарена книгата „Стихотворения за деца“ в чудесното издание на НЛМ, илюстрирано от художничката Капка Кънева.

 

Автор:
Национален литературен музей
Публикация:
21.07.2018 г. 13:14
Посетено:
1354
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/25/news/28087-ne-sega-ne-e-za-poeziya-vecher-za-vaptsarov