Годишнини

Библиотеката в гр. Казанлък ще отбележи 121 г. от убийството на Алеко

Среща-разговор с Гавраил Панчев - автор на най-задълбоченото изследване на творчеството и личността на писателя

Библиотеката в гр. Казанлък ще отбележи 121 г. от убийството на Алеко
 
 
◊ ПОКАНА
 
През месец май Общинска библиотека "Искра", гр. Казанлък и Сдружение за модерна култура, гр. София организират среща-разговор по случай 121 години от убийството на Алеко Константинов.
 
Гост на събитието ще е авторът на тритомната биография на Алеко Константинов Гавраил Панчев. Биографията бива определяна от БАН като най-задълбоченото изследване на творчеството и личността на писателя. 
 
Срещата ще предложи на гостите нов поглед върху убийството на Алеко, отивайки отвъд популярните тези за убийството като политическо, случайно, „Бай Ганю убива автора си“ и др. Срещата не цели единствено отбелязване на датата на убийството на Алеко, но и да се осмисли от днешна гледна точка литературната, обществената, правната и политическа дейност на Щастливеца и тя да се представи като алтернатива на Бай Ганю и "байганювщината".
 
Срещата ще се проведе в Културно-информационния център на ул. "Искра" 4 на 14 май от 17 ч. и е със свободен вход за всички жители на Казанлък и гости на града.
 
 
Автор:
Радослав Кирков
Публикация:
12.05.2018 г. 01:06
Етикети:
КазанлъкбиографияГавраил ПанчевгодишниначестванеАлеко КонстантиновАлеко
Библиотека Искра
Сдружение за модерна култура
Бай Ганю
Гавраил
Посетено:
1136
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/25/news/27689-bibliotekata-v-gr-kazanlak-shte-otbelezhi-121-g-ot-ubiystvoto-na-aleko