Годишнини

Празнуваме 140 години от рождението на големия български скулптор Андрей Николов

Ретроспективна изложба в Център за култура и дебат „Червената къща „Андрей Николов"

Празнуваме 140 години от рождението на големия български скулптор Андрей Николов

 

◊ СЪБИТИЕТО

На 12 май (нов стил) се навършват 140 години от рождението на големия български скулптор Андрей Николов, в чийто дом ателие се помещава Центърът за култура и дебат „Червената къща „Андрей Николов”.

По този повод между 12 и 31 май „Червената къща” организира ретроспективна изложба с фото- и видеоматериали за скулптора и спомени на съвременници. Тя ще бъде отворена за посетители от 10:00 до 19:00 всеки ден в зала „Андрей Николов" на „Червената къща”. Входът е свободен.

С живота и творчеството си роденият на 12 май 1878 г. по нов стил (29 април по стар стил) Андрей Николов създава мост между европейската скулптурна традиция в духа на Роден и българската модерна скулптура на XX. век, която получава европейско признание до голяма степен благодарение на него. Сред най-известните му творби са лъвът пред Паметника на Незнайния войн в София, „Торс", „Дух и материя", „Майчина целувка", „Майчина гръд", портретните бюстове на Иван Мърквичка, Александър Балабанов, Стоян Михайловски, Кирил Христов и др. (Вижте тези творби тук: http://redhouse-sofia.org/koy-e-andrey-nikolov). Като професор в Художествената академия в София от 1931 г. до 1940 г. той успява да създаде и своя школа, в която възпитава последователи на изящния си стил на ваене.

Днес в дома ателие на скулптора се намира Центърът за култура и дебат „Червената къща „Андрей Николов", който в последните 18 години се утвърди като място на независимите артисти в България, в което свободно се дискутират най-важните и актуални социални, политически и културни теми за България и света. Домът ателие – днес национален паметник на културата – е построен по скици на скулптора от талантливия български архитект Иван Васильов и вдъхновен от духа на Италия, където Андрей Николов живее и твори между 1914 г. и 1927 г. След смъртта му през 1959 г. неговите наследници даряват къщата на Министерство на културата (МК) за стопанисване и извършване на обществени и културни дейности. През 2000 г. Фондация „Гъливер клиринг хауз”, която управлява Центъра за култура и дебат, сключва договор с МК и Национална художествена галерия за ползването на дома срещу извършването на реставрация и трансформирането й в модерен културен център. Обновената сграда официално бе открита на 21 октомври 2004 г. с две изложби: „Прополис“ и „Духът намира тялото“, които представят живота и творчеството на Андрей Николов и историческото време, в което е живял големият скулптор.

 

Повече за Андрей Николов и сградата можете да прочетете тук: http://redhouse-sofia.org/koy-e-andrey-nikolov и тук: http://redhouse-sofia.org/za-sgradata.

Снимки на творби на скулптора ще намерите тук: https://drive.google.com/drive/folders/1YJNP2mEGTJuejEKDLFSiDzKdWUXhMQwU?usp=sharing

                                                                                                                            

Автор:
Център за култура и дебат "Червената къща"
Публикация:
10.05.2018 г. 18:06
Посетено:
1530
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/25/news/27684-praznuvame-140-godini-ot-rozhdenieto-na-golemiya-balgarski-skulptor-andrey-nikolov