Годишнини

Литературознанието: диалогичност и предизвикателства

Тържествено честване на 70-годишния юбилей на Института за литература – БАН

Литературознанието: диалогичност и предизвикателства

 

◊ СЪБИТИЕТО

През 2018 г. се навършват 70 години от създаването на Института за литература при Българската академия на науките. През тези седем десетилетия Институтът се изгради като важен национален научен център, който обедини усилията и таланта на поколения изследователи, изградили профила на съвременната българска литературна наука.

70-годишният юбилей от създаването на Института за литература ще бъде отбелязан с тържествено честване под наслов: „Литературознанието: диалогичност и предизвикателства“, което ще се открие на 10 май (четвъртък) в 10.00 ч. в салона на Националния археологически институт с музей – БАН.  

Директорът на Института за литература доц. Елка Трайкова ще запознае в доклад с историята на научното звено, с неговите постижения и мисия, ще потърси мястото му в съвременното литературознание. След поздравителните адреси честването ще продължи с концерт на ансамбъл „Български гласове“ с диригент Йосиф Герджиков, които ще изпълнят средновековни християнски песнопения.

Честването на юбилея включва и двудневна Международна научна конференция, чиято проблематика ще бъде организирана в различни тематично-проблемни полета с оглед насоките на работа в Института: „Извори и интерпретации“, „Литературна история и херменевтика“, „Литературната история – модерност и (анти)канон“, „Теорията на литературата като мултидисциплинарно поле“, „Междукултурни диалози“ и др.

Конференцията ще се проведе в Столична библиотека и в нея участие ще вземат учени и докторанти както от водещи български университети и институти като СУ „Св. Климент Охридски“, Нов български университет, ПУ „Паисий Хилендарски“, ШУ „Епископ Константин Преславски“,  ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, Институт за литература, Кирило-Методиевски научен център, Институт за български език, Институт за изследване на изкуствата, така и от университетите в Хайделберг, Киев, Лодз, Атина, Гент, Скопие, Упсала, Лвов.

Автор:
ИЛ - БАН
Публикация:
08.05.2018 г. 14:21
Посетено:
1187
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/25/news/27651-literaturoznanieto-dialogichnost-i-predizvikatelstva