Годишнини

Симо Лазаров на 70 години

Нов български университет чества юбилея на композитора с авторски концерт, изложба и представяне на книга

Симо Лазаров на 70 години

 

◊ СЪБИТИЕТО

На 12 март от 19:00 часа в Център за култура и дебат „Червената къща „Андрей Николов“ (ул. „Любен Каравелов“ №15) ще се състои честване на 70-годишния юбилей на един от основоположниците на електронната и компютърната музика в България – проф. д-р Симо Лазаров, почетен професор на Нов български университет.

На юбилейното събитие ще бъде открита интерактивната изложба „В света на електронната музика на композитора Симо Лазаров“, ще бъде представена книгата „В света на електронната музика на композитора Симо Лазаров“ и ще бъде изпълнена мултимедийната трилогия по книгите на Мони Алмалех: „Светлината в Стария завет“ и „Савската царица, Лилит и Гарванът“.

Входът за събитието е свободен.

Резервации: можете да резервирате място на тел. 02/988 8188, 0885 828 532 и e-mail office@redhouse-sofia.org. Резервациите важат до 15 минути преди началото на събитието

 

◊ ЗА СИМО ЛАЗАРОВ

Чрез своята повече от 40-годишна творческа дейност в областта на електронната и компютърната  музика, проф. д-р Симо Лазаров успява да създаде многобройни привърженици на тази музика, да спомогне за постепенното превръщане на България в едно от средищата на електронната и компютърната музика в европейски и световен мащаб.

Началото на неговата дейност е свързано с първото в България студио за електронна музика при БНР, създадено през 1974 г. Дейността на студиото включва продуцирането на авторски творби в областта на електронната музика, радиопредавания, специализирани издания, записи на грамофонни плочи и компактдискове.

Друг аспект от дейността на Симо Лазаров е неговата педагогическа дейност. През 1996 г. професор Лазаров създава съществуващата и до днес в НБУ първа в България специализация „компютърно музициране“, която възпитава професионалисти в областта на електронната и компютърната музика.

Многобройните отличия от международни конкурси за електронна и компютърна музика, които композиторът Симо Лазаров получава през годините дават основание да се твърди, че създадените от автора произведения са съизмерими със световните образци в тази област.

Чрез реализираните повече от 2500 концерти, както и чрез организирания от него и ежегодно провеждан от 1989 г. до днес Форум – фестивал „Вселената на компютърната музика“, творецът успява да запознае българската публика със света на електронната и компютърната музика, а едновременно с това, като радетел на електронната музика в България да изведе българска електронна музика извън националните й граници и да й осигури  признание извън пределите на своята родина.

Автор:
НБУ
Публикация:
09.03.2018 г. 16:25
Посетено:
1265
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/25/news/27271-simo-lazarov-na-70-godini