Годишнини

Сливен отбелязва 145 години от гибелта на Апостола на свободата

Станалите вече традиция инициативи за преклонение пред делото на Васил Иванов Кунчев (Левски) и тази година се осъществяват в община Сливен, изпълнени със съдържателна насоченост. Техни организатори са ръководствата на общинската и областната администрации, представители на Регионалното управление на образованието, на Общински комитет „Васил Левски”, Военно формирование 22-220 (командир полк. Любомир Вачев), от сдружение „Мати Болгария” и утвърдени учебни заведения в града: (ППМГ „Добри Чинтулов”, ПГЕЕ „Мария Склодовска-Кюри”,  ПГИ „Проф. д-р Димитър Табаков” и Основно училище „Панайот Хитов”.

Сливенската общественост въздаде своята почит към нетленното дело на Апостола пред паметника му, намиращ се на едноименния площад. На „почетна стража” застанаха младите участници от „четата”, сформирана в ППМГ. Тук бяха и децата от детските градини на Сливен, включени в клубовете „Млади възрожденци”, по чиято идея е и участието им в „почетния караул”. На възпоменателния ритуал във връзка с годишнината от гибелта на Левски присъстваха кметът Стефан Радев и областният управител на област Сливен Чавдар Божурски, народните представители от Сливенския многомандатен район Десислава Танева и Кольо Милев, председателят на Общинския съвет в Сливен Димитър Митев, директорът на ДАНС – Сливен, Николай Чиликов, на МВР – главен инспектор Димитър Величков, представители на обществени и родолюбиви организации, от културни институти, учащи се, много граждани. В словото си по повод тъжния за Отечеството ни ден, кметът Ст. Радев подчерта непреходността на идеалите и себеотдайността на Левски за освободителната кауза на българите – вдъхновение за народополезни дела днес: „Неговата морална висина е неизмерима. Той черпи сили и вдъхновение от огромната си любов към България и голямата си мечта да я види свободна. Апостолът посвещава живота си на тази цел. Ако сега гледаме през неговите очи и измерваме с неговия аршин, препятствията и трудностите, които срещаме, са съвсем дребни и преодолими – и няма нищо непостижимо. Всичко зависи от нас. Той завинаги ще остане символ на непобедимия български дух и готовност за саможертва. Поклон пред паметта на Апостола на свободата Васил Левски!”, завърши Ст. Радев.

Сливенци присъстваха и на открития „урок по родолюбие” пред поставената върху сградата на Природо-математическа гимназия паметна плоча – за  делото на създателите на комитетите от Васил Левски в „града на войводите”. Темата „Спомен и цвете за Михаил Икономов, Атанас Узунов, Михаил Греков, Пенчо Черковски и Сава Геренов” върна ликовете и спомена за жертвоготовността за Сливен и учебното дело в този край на педагозите, посели семето на родолюбивия порив в сърцата и на възпитаниците си. С цветя бяха обкичени и паметните плочи на съмишлениците на Апостола в този край и създатели на революционния комитет за вдигане на Априлското въстание: Георги Икономов, Нено Господинов-Брадата, Бойка Атанасова и Сава Райнов, положени бяха цветя и пред паметника на Таньо войвода, предводител на чета. В тази инициатива участваха ученици от ППГМ „Добри Чинтулов” и деятели от сдружение „Мати Болгария”.

Изграденият клуб в гимназията (рък. историците Цветка Башева и Таня Еленска) - за изследване на събития и личности от далечното и близкото ни историческо минало, участва успешно в редица национални олимпиади и конкурси за реферати и есета по темата, с присъдени многобройни отличия.

Ученически шествия с венци и цветя - от професионалните гимназии по икономика и по електроника и електротехника, водеха до храм „Св. цар Борис Първи-Покръстител”, където се намира релефът с образа на Васил Левски.

Учащите се от Основно училище „Панайот Хитов” се поклониха с цветя пред подвига на поборника от Сливен - патрон на учебното заведение.

Автор:
Иванка Денева
Публикация:
19.02.2018 г. 17:06
Посетено:
981
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/25/news/27181-sliven-otbelyazva-145-godini-ot-gibelta-na-apostola-na-svobodata