Годишнини

Пътят на българското познание

Юбилеи на писатели от Родопите

Днес Николай Хайтов щеше да навърши 87 години. Роден на първия учебен ден (15.Х.) и починал на последния (30.VІ.2002 г.), той навярно олицетворява пътя на българското познание. По случай 87-годишнината му в асеновградската гимназия ще се открие кабинет-музей в стаята, в която е учил писателят. Той ще бъде украсен със снимков материал, фотоси на негови книги, с негови мисли.


* * *

Поетът, писателят и изследователят на Орфей Никола Гигов навършва 70 години на 10 ноември 2006 г. По този повод неговата съпруга – Елена Хайтова, публикува книгата “Безумният Орфей”, която разглежда творчеството му, любимите му теми с неизменните орфически етапи, неговите чудатости - откритията му по време на сън, взаимотношенията му с Хайтов.

Подарък за Никола Гигов направи и издателство “Новата цивилизация”, което преиздаде книгата му от 70-те години “Космосът – мъка и песен”. А академия “Орфика”, в която работят млади учени - изследователи на Орфей, му връчи на 15 август в читалище “Николай Хайтов” в София специален диплом за почетно членство като му присъди званието Деятел на тракийската култура. На тържеството присъства и Стефан Гайт, автор на книгата “Тракийското писмо – декодирано”.

Никола Гигов ще има свои изяви и през октомри в Смолян, когато ще се организира национален празник на поезията, а в навечерието на рождения му ден (10.ХІ.) библиотека “Никола Вапцаров” в Кърджали ще представи посветената на него книга и ще отпразнува 70-годишния му юбилей.

Автор:
Лияна Фероли
Публикация:
15.09.2006 г. 00:02
Етикети:
Посетено:
842
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/25/news/2718-patyat-na-balgarskoto-poznanie