Годишнини

Проф. Светозар Донев чества 85-годишен юбилей с концерт и представяне на биографична книга

Представяне на книгата „Светозар Донев - режисьорът” и концерт "100 години оперета" на 28 януари

Проф. Светозар Донев чества 85-годишен юбилей с концерт и представяне на биографична книга

Репетиция на "Моята прекрасна лейди" - в главната роля Лиляна Кисьова (1965 год.)

 

◊ СЪБИТИЕТО

На 28 януари от 16 часа в Музикалния театър ще бъде представена книгата „Светозар Донев - режисьорът”. Неин автор е музикалния критик Марин Бончев. Биографичната книга се издава от Съюза на музикалните и танцови дейци и Фонд „13 века България”.

На 28 януари един от доайените на Музикалния театър проф. Светозар Донев празнува своя 85-годишен юбилей и 65 години творческа дейност като режисьор. През дългата си кариера, която продължава и в момента, той е реализирал над 250 постановки на опери, оперети и мюзикъли в България и в чужбина.

В ДМТ „Стефан Македонски” е работил с най-големите имена на оперетата у нас – Мими Балканска, Видин Даскалов, Лиляна Кошлукова, Минко Босев, Лиляна Кисьова, Тинка Краева; композиторите Парашкев Хаджиев, Жул Леви, Димитър Вълчев, диригента Росица Баталова, хореографа Фео Мустакова и много други звездни имена на българската музикална сцена.    

„Обичах всички в театъра – солисти, хористи, музиканти, сценични работници. Срещах се с тях и разговаряхме като равни. Опитвах се да им помагам с каквото мога.  Макар че имам семейство, което много обичам – моето второ семейство беше Музикалният театър” – признава в книгата проф. Светозар Донев.

Концертът "100 години оперета" на 28 януари, неделя, от 17 часа в Музикалния театър е посветен на юбилея на проф. Светозар Донев. 

 

Професор Светозар Донев е роден на 29 януари 1933 година в град София. Завършва режисура в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов”, специализира в Лондон, Москва и Париж. Професор по актьорско майсторство и оперна режисура в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров”, Светозар Донев има над 250 постановки на оперни и оперетни спектакли в България и в чужбина.

На сцената на Държавен музикален театър „Стефан Македонски” той поставя над 80 оперети и мюзикъли. Сред тях са „Принцесата на цирка”, „Царицата на чардаша”на Имре Калман, „Веселата вдовица” на Лехар. Пръв поставя мюзикъл на българска сцена - „Бел Ами” на Крайдер, а по-късно и „Моята прекрасна лейди” на Фредерик Лоу, който се играе шест години на сцената на Държавния музикален театър и има над 600 представления. На същата сцена през 90-те години под негова режисура са и първите постановки в България на мюзикълите на Андрю Лойд Уебър „Исус Христос - суперзвезда”, „Котки” и други.

Светозар Донев поставя  български оперети и мюзикъли на Парашкев Хаджиев, Жул Леви, Димитър Вълчев, Александър Йосифов.

В периода 1996-2009 година като директор на Музикалния театър води трупата на турнета в Германия, Австрия, Швейцария и Дания. Между 2007 и 2009 година солистите, хорът, балетът и оркестърът на Музикалния театър гостуват три пъти в Япония.   

Като гост-режисьор и постановчик проф. Донев поставя в Чехия, Испания, Швейцария и Украйна „Така правят всички”, „Лучия ди Ламермур”, „Фаворитката”, „Дон Паскуале”, „Травиата”, „Риголето”, „Сирано дьо Бержерак”. С голям успех реализира оперите „Борис Годунов”, „Фалстаф”, „Силата на съдбата”, „Тоска”, „Луд гидия”, „Отвличане от сарая”, „Мария Десислава”, „Хан Крум Ювиги”, „Кармен” и други на сцената на Софийска опера.

Бил е член на журито на международни певчески конкурси в София, Маями Бийч, Барселона, Билбао, Памплона, Вервие, Женева и др.

От 1960 до 1978 г. и от 1996 г. до 2009 г. е главен режисьор и директор на ДМТ „Стефан Македонски”. От 1978 до 1981 г. е заместник-генерален директор на ДО „Театър и музика” към Министерство на културата, а от 1981 до 1990 г. проф. Светозар Донев е директор на Софийската опера. Бил е два мандата заместник-председател на Съюза на българските музикални и танцови дейци и председател на Творческия фонд.

За изключителни заслуги към българската музикална, театрална и танцова култура проф. Светозар Донев е награден с най-високия държавен орден „Стара планина” І степен.

 

 

Автор:
Музикален театър
Публикация:
25.01.2018 г. 17:38
Посетено:
1147
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/25/news/27049-prof-svetozar-donev-chestva-85-godishen-yubiley-s-kontsert-i-predstavyane-na-biografichna-kniga