Годишнини

Тържествено честване на 140-годишнината от рождението на Пейо К. Яворов

11 и 12 януари 2018 г.

Тържествено честване на 140-годишнината от рождението на Пейо К. Яворов

 

◊ ПОКАНА

На 11 и 12 януари 2018 г. ще се проведе тържествено честване на 140-годишнината от рождението на Пейо К. Яворов, организирано от Националния литературен музей и Института за литература при БАН.

Честването ще бъде открито на 11 януари в Големия салон на Централната сграда на БАН с приветствени слова на Атанас Капралов, директор на Националния литературен музей и доц. Елка Трайкова, директор на Института за литература при БАН. Академично слово „Яворовото преминаване през света“ ще произнесе проф. Михаил Неделчев.

След официалното откриване ще бъдат връчени наградите от Националния ученически конкурс за есе „Душата ми е пленница…“, в който взеха участие над сто младежи от цялата страна. Във фоайето на Централната сграда на БАН ще бъде представена и изложбата на Националния литературен музей „Път, на който не съзирам края…“

Честването на кръглата годишнина от рождението на Яворов ще бъде отбелязано и с двудневна Национална научна конференция „Между денят и тмата...“, която ще се проведе на 11 и 12 януари в Централната сграда на БАН и в Института за литература. Участие ще вземат изследователи от авторитетни научни и учебни звена у нас – Националния литературен музей, Института за литература, Софийски университет „Св. Климент Охридски“, НБУ, Шуменски университет „Епископ Константин Преславски“, Великотърновски университет „Св. св. Кирил и Методий“, Югозападен университет „Неофит Рилски“, Русенски университет „Ангел Кънчев“, НАТФИЗ и др. Докладите ще представят нови литературнокритически и литературноисторически прочити на Яворови лирически и драматургични творби, ще разгледат публицистичната му дейност, ще се спрат върху участието на поета в македоно-одринското освободително движение и Балканската война, върху Яворовите места на памет: къщи музеи, паметници.

 

Автор: Национален литературен музей
09.01.2018 г. 14:11
Посетено: 1367
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/25/news/26938-tarzhestveno-chestvane-na-140-godishninata-ot-rozhdenieto-na-peyo-k-yavorov