Годишнини

Столична библиотека на 89 години

Най-голямата публична библиотека в страната

◊ СТОЛИЧНА БИБЛИОТЕКА НА 89 ГОДИНИ

Столична библиотека e една от най-старите и емблематични културни институции в столицата, създадена през 1928 г. Тя е най-голямата публична библиотека в страната, с над 46 хил. читатели, от които половината – млади хора до 28-годишна възраст; с около половин милион заети книги годишно и 550 хил. посетители годишно.

• С три филиала – реновирания 2016 „Люлин“, „Сердика“, най-новия от 2015 в „Студентски град“ и с най-големия специализиран сектор  за Детска литература в София. Столична библиотека разполага с фонд над 1 милион книги, периодични, графични, картографски, нотни и служебни издания, звукозаписи и картини, от които 200 000 са на чужди езици; колекции от 12 хил. редки и ценни издания, сред които личната библиотека на Константин Стоилов; книги с автографи на български писатели-класици; старопечатни и богослужебни книги. Сектор „Изкуство“ притежава оригинални картини и графики на известни български художници, грамофонни плочи и CD; стари нотни издания. Столична библиотека притежава най-богатия документален и информационен архив за историята и  развитието на София.

В библиотеката функционират Американски Център, Руски център и Корейски кът, които разполагат с ценен книжен фонд и представят интересна културна програма и езикови курсове.

От юли 2017 г. из София и покрайнините й пътува  единственият в България мобилен библиотечно-информационен център – Библиобус. Това е една пътуваща библиотека, с която ще можем да достигнем  до отдалечени места в столичния  мегаполис,  до проблемните и изолирани социални групи в града - домове за стари хора, за сираци, ромски общности, които ще имат достъп до знания, книжни ресурси, информационни услуги, а чрез  различни образователни  инициативи очакваме да подобрим нивото на грамотност на децата и подрастващите  и  качеството на социален живот. Само за един месец библиобусът е бил в около 20 училища на София, Нови Искър, Люлин, Студентски град, Надежда, Младост, Овча купел. Над 1000 деца и ученици са се записали за читатели на Столична библиотека и са взели за четене около 1 200 книги.

През последните 3 години се наблюдава тенденция за засилване на интереса на учениците към четенето. При това увеличението е във всички читателски групи – до 7, до 14 и до 18-годишна възраст. Четенето на младите хора е главен приоритет на Столична библиотека. Поставихме акцент върху грамотността, тъй като екипът на библиотеката е уверен, че тя е основният фактор за личен и обществен просперитет и успех.

Столична библиотека отделя повече средства за закупуване на книги. Новите постъпления за 2017 г. надхвърлят 13 хиляди.

Основните приоритети на библиотеката са:

• дигитализация на книжовното ни наследство и разширяване  достъпа до електронните информационни ресурси
• създаване на атрактивни арт пространства  за привличане нови читателски публики в културната инфраструктура на София
• участие в национални образователни кампании за насърчаване на четенето 
• търсене на модерни креативни формàти на общуване с читателите

Библиотеката разполага с един от най-големите и  иновативни в културните институти Дигитален център с 4 уникални скенера и мощен сървърен комплекс. Модерното оборудване дава възможност да се създават нови културно-образователни интерактивни продукти – виртуални колекции и експозиции, свързани със значими събития и дати в българската  история и култура. В края на 2016 г. беше представена дигиталната платформа „Българската литературна класика - знание за всички” с 208 хил. електронни копия на ръкописи, книги, статии от периодични издания за и от 13 български класици. Подготвя се нова дигитална платформа „Сердика”, представяща уникални документи и материали за историята и развитието на София. Всички дигитализирани библиотечни фондове скоро ще са достъпни за потребителите на европейската мрежа за информация и обмен в областта на културното наследство – Европеана. Съвременното технологично преформатиране на уникалния книжовен летопис на библиотеката спомага за ефективната социализация на богатото културно наследство на столицата и в промотирането на бренда на София в Европа и света.

Проекти по дигитализация на културното наследство:
 
• „Дигитализация на културното наследство достъпен портал на историческата памет” на Столична община по програма БГ 08 „Културно наследство и съвременни изкуства” с бенифициенти Столична библиотека, Музей за история на София и СГХГ
• „Българската литературна класика – знание за всички” по програма БГ 08 „Културно наследство и съвременни изкуства” с партньори Институт по литература към БАН  и Националния литературен музей

Столична библиотека предлага на читателите си модерни библиотечни услуги - достъп до електронния й каталог с 250 хил. тома книги, до български и чужди дигитални ресурси, мобилна версия на сайта, Wi Fi зона, безплатни курсове за начална компютърна грамотност 60+ и други образователни услуги в реновирания Информационен  център, които са достъпни и за хора с увреждания.

За 10-те месеца на 2017 г. посещенията в електронния каталог, електронните бази данни и електронните книги са над 250 хил. Онлайн услугите от началото на годината са над хиляда на месец.

В Американския център се ползват с интерес електронните книги и електронните бази данни eLibraryUSA, EBSCO и ELS с потребителите над 15 хил.

Библиотеката е предпочитано културно пространство в столицата за представяне на нови книги, изложби, концерти, за провеждане на дискусионни форуми и арт инициативи. Столична библиотека участва самостоятелно и в партньорство в различни европейски, национални и общински проекти, фестивали и кампании. Библиотеката активно си сътрудничи с национални и общински културни институти, висши учебни заведения, чужди посолства в София, училища, НПО-та, творчески съюзи, известни публични личности и творци. Столична библиотека се готви за две големи събития през 2018 г.  - годината на българското председателство на Съвета на ЕС  с организиране на „ЛитФест Европа на площад „Славейков” и с поредица културни инициативи за 90-годишнината от създаването на Столична библиотека.

Традиционни национални кампании:

• Национална кампания „Читател на годината”, съвместно с Мария Габриел - зам.-председател на групата на ЕНП в ЕП - от 2015 досега
• Годишни награди на Столична библиотека - от 2014: награди за най-четени съвременни български автори на художествена и нон фикшън литература, както и награди в категориите:
     • Образователна кампани я„София – град на книгата, четенето и грамотността”
     • „Уроци в библиотеката”: уроци по литература - сред редките и ценни колекции на библиотеката и книгите с автографи на големите български писатели и поети, уроци по история – сред личните архиви на видни историци, общественици и личната библиотека на Константин Стоилов, уроци по родолюби  в сектор "Краезнание"
     • Национална кампания „Походът на книгите” всяка пролет

Традиционни инициативи:

• „Зелена библиотека“ в парковете на София - всяко лято 
• „Библиотека в планината – Витоша” - всяко лято 
• Образователен цикъл "Живата класика", в помощ на обучението по литература в средните училища
• "Влак на четенето" за деца
• Благотворителна кампания "Деца даряват на деца", съвместно с НЧ "Бели брези" и ЦДГ "Брезичка"
• „Часът  на приказките” в сектора за Детска литература
• Музикални вечери с участие  на възпитаници на Националното музикално училище и НМА "Панчо Владигеров"
•  Общи изложби на възпитаници на  департамент "Изящни изкуства" на Нов български университет и на НХГ
• Национален Коледен литературен конкурс за есе за ученици
• Пасхални и коледни четения с журналиста Горан Благоев съвместно с БНТ
• Международен Хайку форум София от 2016

Литературни клубове и арт работилници

• „Издателски вечери в Столична библиотека” всеки месец от 2016
• „Поет на месеца” - представени поети: Вадимир Левчев, Георги Господинов, Бойко Ламбовски, Пламен Дойнов, Кристин Димитрова, Роман Кисьов и др.
• „Поетически двубои”
• „Дебюти” представяне на първи книги
• Ученически литературен клуб „Отвъд кориците”.
• Форум на ученическите литературни клубове в София
• Литературен клуб „Летящо прасе или четящ тийнейджър” в сектора за Детска литература
• Клуб по творческо мислене - филиал Студентски град
• Детска занималня – всяко лято

Автор:
Столична библиотека
Публикация:
24.10.2017 г. 21:17
Посетено:
1305
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/25/news/26522-stolichna-biblioteka-na-89-godini