Годишнини

Столичната библиотека ще представи сборника „Йовковите архиви разказват. Документи и спомени"

По случай 135 години от рождението и 80 години от смъртта на Йордан Йовков

Столичната библиотека ще представи сборника „Йовковите архиви разказват. Документи и спомени"


◊ ПОКАНА

На 16 октомври (понеделник) 2017 г. от 17.00 часа в Столична библиотека ще бъде представен сборникът „Йовковите архиви разказват. Документи и спомени" и ще бъде открита документалната изложба „Йордан Йовков в снимки и документи от държавните архиви".

Сборникът и изложбата са резултат от общ проект на Държавна агенция „Архиви" и Регионален исторически музей – Добрич (Дом-паметник „Йордан Йовков"), реализиран в периода 2015-2017 г. и посветен на 135 години от рождението и 80 години от смъртта на Йордан Йовков.

Сборникът включва архивни документи от фонд „Йордан Йовков" на Дом-паметника „Йордан Йовков" в Добрич, както и от семеен фонд „Йордан и Деспина Йовкови" (ф. 2128К) в Централен държавен архив – София. За първи път се публикуват и неизвестни документи, писма и спомени за Йордан Йовков. В сборника новото и вече известното влизат в интересен диалог и очертават любопитен контекст. Така образът на белетриста получава допълнителни щрихи, без да променя основната си визия. Изданието е финансирано от Община град Добрич. Сборникът ще бъде представен от проф. дфн Светлозар Игов.

Изложбата „Йордан Йовков в снимки и документи в държавните архиви", от ДАА и РИМ – Добрич се състои от 15 табла, които представят една част от постъпилите в Централен държавен архив и намиращите се в други български архиви материали за Йордан Йовков. Тя разказва както за живота на писателя, така и за рецепцията на неговите произведения, за почитта към творческото му дело, за безсмъртието на словото му. Изложбата ще бъде показана за първи път за гражданите и гостите на град София.

Събитията ще се състоят в Мраморно фоайе, I етаж и зала „София" на Столична библиотека. Входът е свободен.


Автор:
Столична библиотека
Публикация:
16.10.2017 г. 11:23
Посетено:
2116
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/25/news/26462-stolichnata-biblioteka-shte-predstavi-sbornika-yovkovite-arhivi-razkazvat-dokumenti-i-spomeni