Годишнини

Сливен празнува 109 години от независимостта на България

България помни сакралния ден на 1908 година, когато възвръща своята независимост, утвърждавайки автономната си самостоятелност от Османската империя. В църквата „Св. Четиридесет мъченици” във Велико Търново, на 22 септември, правителството на Александър Малинов провъзгласява дългочакания акт на възвръщане на държавността,  накърнена с решенията на Берлинския договор от 1878 г. В подписания лично от княз Фердинанд (и приподписан от министрите) Манифест към българския народ, признателните потомци сега четат: „... Цели тридесет години, Българският Народ, непоколебимо верен към паметта на народните дейци за своята свобода и въодушевяван от техните завети, неуморно работи за уреждането на хубавата си земя и създаде от нея, под Мое ръководство и онова на  О Бозе почившия Княз Александър, държава, достойна да бъде равноправен член в семейството на цивилизованите народи” - завети с непреходна актуалност във времето.

Приемането на независимостта на България от Великите сили и Турция, обаче, е сложен и дългосрочен процес на финансови договорки между страните - с посредничеството на Русия - и при цената на големи парични обвързаности на страната ни към нея...

На днешния ден духовните хора на Сливен отбелязват с вълнение тази важна дата в календара на българската бунтовност и борби за народно единение. Тази година честванията се проведоха пред паметника на Седми конен полк „Орлето”. Присъстващите чуха вълнуващото слово на кмета Стефан Радев, подчертал съзидателната роля в съвремието ни на паметта за миналото: „30 години след възстановяване на българската държавност през 1878 година, България успя да се изравни с останалите държави и да заеме своето място в Европа.  Събития като Съединението и Деня на независимостта са поддържали и поддържат българския дух и достойнство. Днес да отдадем почит към делото на  онези общественици, политици и поборници, на българския народ, които защитиха цялостта и независимостта на България”, подчерта градоначалникът.

Инициатори на ритуала-поклонение са община Сливен и военно формирование 22-220, проведен в присъствието на много граждани, на народни представители и общински съветници, ръководители на Областната управа и общинската администрация, МОН, учащи се, представители на обществени, родолюбиви и просветни организации.

Паметта на радетелите за свободата и независимостта на българите бе почетена с полагане на венци и цветя от гражданите и деятелите от сдруженията и организациите. Присъстващите оцениха изпълненията на Военния духов оркестър - участник в програмата за националния празник.


Автор:
Иванка Денева
Публикация:
22.09.2017 г. 14:20
Посетено:
1021
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/25/news/26339-sliven-praznuva-109-godini-ot-nezavisimostta-na-balgariya