Годишнини

Сливен чества 80 години от рождението и 50 години диригентска дейност на маестро Методий Григоров

Тържествен концерт, част от програмата на Културни празници "Сливенски огньове"

Сливен чества 80 години от рождението и 50 години диригентска дейност на маестро Методий Григоров


За светлите годишнини видният хоров диригент акад. Методий Григоров (носител на наградата „Добри Чинтулов” и почетен гражданин на Сливен), бе удостоен с организиране на вълнуващо събитие от общината и от свои възпитаници. Инициативата е в рамките на програмата за Културните празници „Сливенски огньове”, сбирали в миналото културния елит на България и възобновени от общината в последните години.

В реновираната концертна зала сливенци се насладиха на изкуството на видни негови ученици от хоровата школа „Добри Чинтулов” – днес солисти по европейските и световни оперни сцени и гордост за България и Сливен. В концерта под надслов: „Талантите на Сливен” участваха оперните прими Татяна Шиварова (сопран), Елена Баръмова (сопран), Даниела Дякова (мецосопран) и младата надежда Димитрия Колева, сопран. Те развълнуваха присъстващите с изпълненията си със Симфоничния оркестър в Сливен, с гост-диригент проф. Ивайло Кринчев и хор „Добри Чинтулов” при НЧ „Зора – 1860" с диригент Методий Григоров.

Негово Високопреосвещенство Сливенският митрополит Йоаникий отправи прочувствени слова към юбиляря: за удовлетворението от съвместната дейност върху сборниците с църковни песнопения на български език (превод М. Григоров, редактор - Митрополит Йоаникий). Той провидя значението на делото на М. Григоров като „безценен духовен дар за идните поколения". 

В поздравителния адрес от кмета на Сливен Стефан Радев към юбиляря бе посочена ролята на сливенци в освободителните борби и Възраждането ни, чиито съвременни следовници радват днес града ни с родолюбивите си пориви и съзидателна дейност. Сред тях се нарежда и акад. Методий Григоров с всеотдайната си многогодишна работа като хоров диригент, оставил диря в българската хорова школа и откривател на музикални таланти, чийто прощъпулник е сторен в града ни. „Уверен съм, че Вие сте завещали богатата културна традиция на Вашите последователи - сами вече станали известни оперни певци и музиканти”, подчерта сливенският градоначалник. 

Акад. М. Григоров благодари от сцената на зала „Сливен” на ръководителите на общината – на кмета Ст. Радев и зам.-кмета Пепа Чиликова за организационната дейност по тържеството, в което сливенци съпреживяха двата юбилея съвместно с него, както и на видния деец Илия Цеков. Диригентът бе почетен с поздравителни адреси от видни личности и национални културни институции, сред които от народния представител на Сливен Десислава Танева, от проф. Теодора Павлович (Български хоров съюз), Народно читалище „Зора – 1860” в Сливен, от акад. Валентин Бобевски - главен диригент на академичен мъжки хор „Гусла” и др. Оперните певци Пепи Колева, Камен Чанев и Евгений Алексиев също изпратиха своите думи на признателност към видния музикален педагог и общественик. Той бе поздравен и от Центъра за подкрепа на личностното развитие - Детски комплекс и от сдружение „Северняци” в Сливен. 

Автор:
Иванка Денева
Публикация:
05.05.2017 г. 14:25
Посетено:
1214
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/25/news/25616-sliven-chestva-80-godini-ot-rozhdenieto-i-50-godini-dirigentska-deynost-na-maestro-metodiy-grigorov