Годишнини

Националният литературен музей отбелязва 110 г. от рождението на Емилиян Станев

Националният литературен музей отбелязва 110 г. от рождението на Емилиян Станев

На 28 февруари  2017 се навършват 110 г. от рождението на писателя Емилиян Станев, автор на емблематични повести и романи, сред които „Крадецът на праскови“, „Иван Кондарев“, „Антихрист“, „Търновската царица“ и др.

Къща музей „Емилиян Станев“ при Националния литературен музей отбелязва годишнината с културна и образователна програма, която ще бъде представена от 23 февруари до 7 март т. г.

На 23 февруари от 11.00 ч. в Градската библиотека в Горна Оряховица и на 28 февруари от 17.00 ч. в Ритуалната зала на град Елена главният уредник на къщата музей „Емилиян Станев“ д-р Радка Пенчева ще представи творческото дело на писателя.

На 1 март от 17.00 ч. в Изложбената зала на Велико Търново в чест на годишнината на Емилиян Станев ще има концерт на Йосиф Радионов, Ангел Станков и Зорница Радионова.

На 7 март в Историческия музей в Габрово ще бъде представена документалната изложба, посветена на твореца „Към всичко подхождай с любов“.

И в четирите града след словата, концерта и изложбата ще бъде  прожектиран документалният филм „Вечните ловни полета“, посветен на писателя.

В къща музей „Емилиян Станев“ във Велико Търново се съхраняват вещи, предмети, библиотеката и творческия архив на писателя. Те са обработени и очакват изследователите на творчеството му.

 


Автор:
НЛМ
Публикация:
23.02.2017 г. 17:01
Посетено:
1814
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/25/news/25163-natsionalniyat-literaturen-muzey-otbelyazva-110-g-ot-rozhdenieto-na-emiliyan-stanev