Годишнини

97 години от рождението на "театрала европеец" проф. д-р Кръстьо Мирски

Първият наш театрален майстор със завършено висше образование в областта на театралното изкуство

97 години от рождението на "театрала европеец" проф. д-р Кръстьо Мирски


Проф. д-р Кръстьо Мирски е роден на 29 януари 1920 г. в София. Основно и средно образование получава в родния си град – първоначално във френското училище “Сен Жозеф”, по-късно в немско училище. През 1938 г. заминава за Париж, за да следва право, но вместо да се заеме с подготовката си за юрист, Мирски се явява на изпити в субсидираното от държавата театрално училище във френската столица, в което е приет пръв от 400 кандидати. Едновременно с това посещава и драматическите курсове, водени от известния френски актьор и режисьор Луи Жуве. От Франция, където се сдобива с диплом за завършено образование по актьорство, Кръстьо Мирски, търсейки начини за продължаване на обучението си по театрално изкуство, се озовава в Мюнхен и се записва в тамошното двегодишно театрално училище, а също така и в Мюнхенския университет. Следващото стъпало в образованието му е Виена – Мирски посещава там семинара на прочутия режисьор Макс Райнхард. Крайна точка в образованието на Кръстьо Мирски е пребиваването му в Кьолн, където след успешна защита на дисертационен труд на тема “Наченки на българския театър до образуването на първата българска професионална трупа (1841–1883)” Кьолнският университет му присъжда титлата “доктор”.

И така, през 1943 г. Кръстьо Мирски се завръща в България като първия наш театрален майстор със завършено висше образование в областта на театралното изкуство. Придобитите от него дипломи свидетелстват, че той е специалист в областта и на актьорството, и на режисурата, и на театрознанието. В Народния театър започва режисьорската му кариера, а в Държавната театрална школа – педагогическата му дейност. Името на Мирски е здраво свързано с Висшия институт за театрално изкуство „Кр. Сарафов”, където, освен утвърден преподавател, професор, е и един от основателите на Учебния театър. Вписано е също така в историята на Съюза на артистите в България (САБ) – в периода 1967–1970 г. е негов заместник-председател.
Успешният професионален път на известния български режисьор, театровед и педагог е прекъснат твърде рано от преждевременната му смърт на 4 август 1978 г.

Личният архив на проф. Кр. Мирски се съхранява в Университетския архив на НБУ. През 2011 г. е подготвен сборникът „Кръстьо Мирски: Театрал европеец“, в който са поместени избрани негови доклади и статии в областта на театралното изкуство, режисьорски бележки и анализи, лекции и интервюта.


* * *

Изображение:
. Кръстьо Мирски. Б. д.
. Скица на декори от Асен Попов за пиесата „Сафо“ от Фр. Грилпарцер, поставена от Кръстьо Мирски във Варненския театър (неиграна). 1944 г.
. Скица на костюм от Асен Попов за пиесата „Сафо“, поставена от Кръстьо Мирски във Варненския театър. 1944 г.
. Кръстьо Мирски със състава на „Клопка” от Димитър Начев: Атанас Воденичаров, Генчо Димитров, Николай Николаев, Мария Стефанова, Красимира Петрова, Васил Стойчев, Виолета Минкова, Виолета Гиндева. 1976–1977 г.
. Сборникът „Кръстьо Мирски: Театрал европеец“. Съставител и научен редактор: ст. н. с. ІІ ст. д-р Кристина Тошева; редактор: д-р Александра Трифонова. София, НБУ, 2011, 480 стр.
Университетски архив – НБУ, ф. 11



Автор:
Университетски архив, Нов български университет
Публикация:
25.01.2017 г. 10:24
Посетено:
1840
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/25/news/24994-97-godini-ot-rozhdenieto-na-teatrala-evropeets-prof-d-r-krastyo-mirski