Годишнини

Вижте "Последната битка на краля" - тази събота във Варна

Историческата възстановка на Битката при Варна от 1444 г. ще се проведе за девети път на 12 ноември от 15.30 в Аспаруховия парк

Вижте "Последната битка на краля" - тази събота във Варна


◊ ПОКАНА

След изтощителен поход през Дунавската равнина, изпълнен с постоянни сблъсъци и обсади, на 10-ти ноември 1444 година кръстоносните войски на полско-унгарския крал Владислав III Ягело и трансилванския воевода Янош Хуняди достигат крепостта Варна и влизат в решителен сблъсък с Османската армия. Изходът от него решава за векове съдбата не само на България, но и на цяла Югоизточна Европа.


Заповядайте на честването по повод 572 години от битката при Варна! Най-голямата средновековна бойна възстановка в България ще се проведе на 12.11.2016 г. от 15:30 ч. Тази година тя ще бъде на ново място. Отново в парка на кв. „Аспарухово”, но на поляна, която се намира зад паметника на Аспаруховия воин.

Пресъздаването на битката се организира за девети път от Сдружение за исторически възстановки „Чигот“ – Варна с участието на реенакторски групи от страната и чужбина. В "Последната битка на краля" ще се включат чуждестранните гости Terra Ultrasilvana (Румъния), Витешка дружина "Златно буренце" и Витешка дружина "Св. Теодор Стратилат" от Сърбия, както и "Ogary Pogoni" (Чехия), които идват за първи път. Българските клубове - част от възстановката, са „18-ти Етърски Пехотенъ Полкъ“ (НД "Традиция" - клон Велико Търново), „Модус Вивенди - Средновековно общество в България“ (София), Наемна дружина „Барадж“ от Пазарджик, клуб "Миноносец "Дръзки" от Варна, НД "Традиция" - клон Русе. В битката ще се включат и свободни реконструктори от страната.

„Последната битка на краля“ е рядка възможност за българската публика да види как наистина са изглеждали войните на Изтока и Запада в средата на ХV в. След края на сражението всеки ще има възможност, ако желае, да се снима с участниците.


◊ КАК ВЪЗСТАНОВКАТА ПРЕДСТАВЯ РЕАЛНИТЕ СЪБИТИЯ?

Според историческите сведения, в епичния военен сблъсък при Варна са участвали общо около 70 000 воини. Въпреки че „Последната битка на краля“ засега е най-голямата средновековна възстановка в България (с около 80-90 участници), реенакторите не могат дори да се доближат до мащаба на оригиналното събитие. Затова екипът на „Чигот“ представя битката при Варна в един умален и стилизиран вид. Сценарият обаче не е измислен просто така – зад него се крие проучване на писмени извори и научни изследвания за военните действия (колкото и да са дискусионни някои от тях).

Във възстановката може да видите основните елементи на оригиналното събитие: видовете войски и тяхното въоръжение, разпределението по крила, основните стълкновения и т.н. Самите действия са съпътствани от дикторски глас, който накратко обяснява какво се случва на бойното поле.

Обичайните за България финансови ограничения все още не позволяват на организаторите да включат в битката конница и да изградят истински вагенбург (крепост от бронирани каруци), но може би в бъдеще това ще се промени. Поне такива са амбициите на „Чигот”.


Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Община Варна, фонд „Култура“, със съдействието на Община Варна – Район “Аспарухово” и с медийното партньорство на Радио Варна.

Автор:
Светлана Вълкова
Публикация:
11.11.2016 г. 16:06
Посетено:
1015
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/25/news/24570-vizhte-poslednata-bitka-na-kralya-tazi-sabota-vav-varna