Годишнини

90 години Български ПЕН-център

Тържествено отбелязване на годишнината

90 години Български ПЕН-център


◊ ПОКАНА

Уважаеми колеги,

Българският ПЕН-център – организация на писатели от България, част от международното семейство ПЕН със седалище в Лондон, става на 90 години. Самата организация ПЕН (абревиатура на Поети, Есеисти, Новелисти), възниква във Великобритания като обединение на писатели, омерзени от Световната война. (Тогава те не знаели, че тя е само Първа.)

Целта на ПЕН е да брани писатели в беда, да защитава хората на перото от цензура и преследване, да помага за изчезването на границите между хората и държавите и да допринася за свободното общуване и изява на творците на словото.

В България първи неин председател е проф. Иван Шишманов, а през годините нейни членове и ръководство са били Елисавета Багряна и Дора Габе, Елин Пелин и Леда Милева, Богдан Филов и Валери Петров - тоест голям брой от най-известните ни автори и учени.

Днес в ПЕН членуват автори като Георги Константинов и Георги Господинов, Алек Попов и Здравка Евтимова, Деян Енев и Елин Рахнев, Валентина Радинска и Захари Карабашлиев, и още словесни съзидатели от всички поколения, от най-различни политически и естетически групи. 

Каним ви на тържеството на организацията в БАН, Голям салон, на 31 октомври от 18.00, където с рецитал на български поети и гости от чужбина ще отбележим нашата годишнина.




Автор:
Организаторите
Публикация:
30.10.2016 г. 14:59
Посетено:
1430
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/25/news/24473-90-godini-balgarski-pen-tsentar