Годишнини

НБУ организира изложба и публична лекция, посветени на Египтологията

В рамките на програмата по отбелязването на 30 години Египтология в България

НБУ организира изложба и публична лекция, посветени на Египтологията


◊ ПОКАНА

На 27 и 28 септември 2016 г. Български институт по Египтология, НБУ организира изложба „30 години Египтология в България“ (27 септември – 9 октомври) и публична лекция на проф. Сергей Игнатов на тема „Векът на Рамзес“ (28 септември).

Входът за лекцията и изложбата ще е безплатен за всички граждани на 27 и на 28 септември от 18 ч. в Музея за история на София (бившата Централна минерална баня, пл. "Бански" 1).
 
Събитията са елемент от честванията, посветени на годишнината - 30 години от началото на преподаването и провеждането на научни изследвания в областта на Египтологията в България и 20 години от стартирането на първите програми по Египтология в областта на висшето образование в страната ни. Основната цел на изложбата, която ще продължи от 27 септември до 9 октомври, е обществено представяне на професионалната дейност на единствения екип египтолози в България, чиито представители са членове на Българския институт по египтология.

Водещ на изложбата е проф. Сергей Игнатов, д.н. член на департамент „Средиземноморски и Източни изследвания“ и ръководител на Български институт по Египтология на Нов български университет, висшето училище, в което от 20 години се преподава египтология. Проф. Игнатов е основател на  Българския институт по Египтология, чиято дейност включва ежегоден пътуващ семинар в Египет, съчетаващ теренни изследвания с лекции, упражнения и кръгли маси. Той е инициатор и на единствената българска археологическа мисия извън границите на България в последните години, която е Първата българска археологическа мисия в Египет. Списание „The Journal of Egyptological Studies“, което екипът на Института издава въз основа на научната и практическата си дейност, може да бъде намерено в библиотеките на всички световни научни центрове.

Проф. Игнатов е българският учен, с чието име се свързва въвеждането на египтологията като научна дисциплина в България. Той разработва курсовете и програмите  в СУ „Св. Климент Охридски“ от 1985 г. и в Нов български университет от 1994 г. По-късно проф. Игнатов прави първите и единствени бакалавърска, магистърска и докторска програми в България и региона на Югоизточна Европа. Опитът му включва различни професионални дейности - вицепрезидент на International Association for Ancient Oriental studies, International Associassion of Egyptologists (от 1985 г.), член на Egypt Exploration Society, Great Britain (от 1993 г.) и на Русско-германское общество по изучению культурного наследия Древнего мира, Санкт-Петербург (от 1989 г.).

Елемент от празничните чествания по случай 30-годишния юбилей от навлизането на Египтологията в България е и Публична лекция на тема „Векът на Рамзес“, която ще се състои на 28 септември (сряда). Проф. Сергей Игнатов ще запознае присъстващите със значими теми от областта на египтологията, с дейността на Българския институт по египтология, с постиженията и с предизвикателствата, пред които той е изправен, както и с интересни подробности от анализирания период.

В рамките на програмата по отбелязването на 30 години Египтология в България беше проведена и Научна конференция през м. ноември 2015 г., на която взеха участие учени от Нов български университет; от СУ „Св. Климент Охридски; от БАН, Институт за балканистика с Център по тракология „Проф. Александър Фол“; от Институт по библиотекознание и информационни технологии и от Югозападен университет „Неофит Рилски“.

Изложбата „30 години Египтология в България“ и публичната лекция са събития от културния календар, чиято значимост е безспорна. Те обещават да оставят трайни следи в съзнанието на присъстващите, задълбочавайки знанията им и предизвиквайки размисли не само относно същността на Египтологията като наука и изкуство, но и спрямо напредъка на България в тази сфера. Поради големия интерес към събитията, входът е свободен.






Автор:
НБУ
Публикация:
26.09.2016 г. 17:15
Посетено:
2396
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/25/news/24248-nbu-organizira-izlozhba-i-publichna-lektsiya-posveteni-na-egiptologiyata