Годишнини

Юбилейно честване в Сливен на 200 години от рождението на Димитър Добрович (1816-1905 г.)

Ретроспективна изложба в Художествена галерия "Димитър Добрович"

Сливен отбелязва годишнината от рождението на първия „светски художник” и с академично образование – Димитър Добрович. Дейностите в програмата предоставят досег за ценителите и гостите на културните прояви до сведения за личността на твореца и съпреживяване на въздействието от непреходното му изкуство. Отчитайки ярката му индивидуалност, съвременните изкуствоведи го поставят до първосъзидателите на българското светско изкуство Станислав Доспевски, Николай Павлович и Христо Цокев, възприемайки го и като изразител на тенденциите на романтизма в Европа. Талантлив творец и крупен дарител, името му се свързва и с участието в освободителните борби под предводителството на Джузепе Гарибалди и Джузепе Мацини.

Ретроспективната изложба в Сливен (уредена от Каролин Капитанова), бе открита от директора на културния институт Даниела Ненчева. Експонираната цялостна сбирка от негови произведения, под надслов: „200 години от рождението на Д. Добрович”, извадена от фондовете на галерията във връзка с юбилея, систематизира представите за художествения му свят и естетически търсения. Честванията и издаденият каталог със същия слоган станаха възможни с усилията и финансовата помощ на Министерството на културата, община Сливен и Художествената галерия, носеща името му.

На изложбата пред погледа на посетителя оживяват лица и сюжети (библейски, религиозни и за мястото и призванието на човека) от творческите периоди на автора - гръцки, римски и сливенски. Те поставят въпроса и за прототипите му: негови родственици, съграждани от Сливен, интересни персонажи от околностите на Рим и др. Класическият му щрих е съживил в майсторски копия и ренесансови, и барокови творби на видни италиански художници от далечното минало.

Особен интерес представляват за посетителите три от картините му, притежание на Слвенската галерия, съотнесени към точно определени години: 1859 г. – „Жена със запалена свещ”, 1861 г. – „Мадоната с младенеца” (копие от творба на Карло Долчи), както и портрет на Цонка Сапунарова, 1891. Посетителите оценяват излъчването на включените няколко копия на „Мадоната” по Долчи, представени в различни размери, но поразяващи с женското смирение и хубост. Авторът е оставил за поколенията копия и на произведения на Кореджо, Гуидо Рени и Помпео Батони, плод на специфичната му „елеофотографска техника и стил”, които самият е ценял.

Откриването на културната инициатива в Сливен бе съпроводено и от представяне на каталог с творби на Димитър Добрович. Отпечатването му стана възможно чрез подкрепата на почетния гражданин на Сливен Едоардо Миролие, на Министъра на земеделието и храните Десислава Танева, на депутати, творци и семейства от Сливен, за чийто спомоществователски жест Художествената галерия изрази благодарност.

Същия ден почитателите на делото му сведоха глава пред гроба на художника на Новоселските гробища, където чрез финансовата подкрепа на общината бе поставен нов мраморен паметник. Там, в памет на видния сливенец, бе отслужена и заупокойна молитва (от отец Красимир, катедрален храм „Св. Димитър”.).

Съгражданите на Добрович  са признателни за ценното дарение, което е направил за Сливен от 14 картини, поставило основите на показаната, по инициатива на Йордан Кювлиев, сбирка в читалище „Зора”.

През м. октомври т. г. картините от настоящата изложба ще бъдат основно ядро в предстоящата пълна експозиция на твореца Добрович - в НХГ в София, по повод на националното честване на юбилейната дата и на приносите му в изкуството.

Автор: Иванка Денева
14.09.2016 г. 14:24
Посетено: 921
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/25/news/24194-yubileyno-chestvane-v-sliven-na-200-godini-ot-rozhdenieto-na-dimitar-dobrovich-1816-1905-g