Годишнини

Националният литературен музей кани гражданите и институциите да отдадем почит на поета Никола Вапцаров

Дарение, филм, среща с наследниците на поета

Националният литературен музей кани гражданите и институциите да отдадем почит на поета Никола Вапцаров


◊ СЪБИТИЕТО

На 22 юли, от 11,30 часа Националният литературен музей кани
гражданите и представителите на държавните и културни институции пред паметника на Никола Й. Вапцаров до Националния музей на изобразителното изкуство в София да отдадем почит на поета, разстрелян на 23 юли 1942 г. Актьорът Янко Лозанов – уредник в Националния литературен музей, ще изпълни любими на поколения българи творби на Вапцаров – „Писмо“, „Песен за човека“, „История“, „Разстрел“, „Прощално“ и др.

По-рано същия ден, в 10,00 ч. сутринта, екипът на Националния литературен музей ще поднесе цветя на Гарнизонното стрелбище, където е разстрелян Вапцаров.

Културната институция е подготвила специална вечерна програма в памет на твореца. От  18,30 ч., в къща музей „Н. Й. Вапцаров” на ул. „Ангел Кънчев” 37 в София, където е бил последният дом на поета, ще бъде направено дарение от проф. Иван Димов на портрет на Никола Вапцаров, рисуван с туш и темпера през 1983 г., по снимка на поета от 1933 г. Жестът на проф. Димов ще дообогати  художествената колекция на Вапцаровия музей в София, експонирана по случай 60-годишнината от създаването му. Поетът Любомир Левчев също ще направи дарение на свои книги.

От 19,00 ч. ще бъде прожектиран документалният филм „Ти помниш ли…” на режисьора Мая Вапцарова. Посетителите ще имат възможност да се срещнат и да разговарят с наследниците на поета – Никола Борисов Вапцаров, племенник на Вапцаров, и най-младият от рода – Никола Николов Вапцаров. Двамата са съставители на книгата „Никола Йонков Вапцаров. Дело 585/1942”, чието второ и допълнено издание предстои да излезе от печат.

Автор:
Национален литературен музей
Публикация:
21.07.2016 г. 00:01
Етикети:
поетВапцаров
годишнина от разстрела
Посетено:
1419
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/25/news/23984-natsionalniyat-literaturen-muzey-kani-grazhdanite-i-institutsiite-da-otdadem-pochit-na-poeta-nikola-vaptsarov