Годишнини

10 години партньорство Габрово - Тун

Проект "Ефективно партньорство"

◊  СЪБИТИЕТО

На 10 юни 2006 г. от 16.00 ч. в Дома на хумора и сатирата тържествено ще бъде отбелязана 10-годишнината на партньорските взаимоотношения между българската столица на хумора –  Габрово и гр. Тун, Швейцария.

Изявата е част от програмата за честване на юбилея в гр. Габрово (9 – 13 юни).

Гости на тържеството ще бъдат кметовете на двете общини – инж. Богомил Белчев и г-н Ханс-Уели фон Алмен, който води със себе си не само официална делегация, а и група швейцарски музиканти и артисти.


◊ ОЩЕ В ПРОГРАМАТА

· В Дома на хумора и сатирата ще бъде открита сборна изложба от творби на Пламен Пенев (карикатура), Стоян Дечев (рисунка) и Анатолий Станкулов (живопис).

Тримата художници са лауреати на наградите от Националния конкурс за карикатура „Какво, Швейцария ли?”, проведен през 2004 г. в рамките на културната програма между побратимените градове. Изложбата от конкурса бе показана в Габрово и в Тун, а самите автори присъстваха на вернисажа в Швейцария. Настоящите им творби отразяват събраните впечатления и допълват представите за двата града-побратими.

· Със свои изпълнения в тържеството ще се включат семейният квартет Брунер и клоунесата Розалинде от гр. Тун.

· Млади габровски таланти от Музикалното сдружение „Емануил Манолов” ще изненадат гостите с концерт от подбрани изпълнения на пиано.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ПРОЕКТ "ЕФЕКТИВНО ПАРТНЬОРСТВО"

Град Тун е разположен в подножието на високите Алпи, на 30 км от столицата Берн. Живописната природа, красивата архитектура и богатият културен календар привличат в града много туристи отблизо и далеч.

Началото на партньорските отношения между Габрово и Тун се поставя през 1996 г. със съдействието на Фондация „Интер-Асист”. По-късно се подписва и споразумение за съвместна работа между двете общини в областта на туризма, бизнеса, културата, спорта, образованието, здравеопазването и социалната сфера.

През 1997 г., в рамките на програмата за културен обмен, Домът на хумора гостува в Музея на изящните изкуства в Тун с мащабна изложба от живопис, фотография и карикатура от своя художествения фонд „Хумор на народите”.

През 2001 г. започва усилена работа и Координационно бюро Габрово - Тун в изпълнение на проект „Ефективно партньорство”, целящ организиране и координиране от българска страна на съвместни партньорски проекти.

По същото време в Тун се създава Съюз за подпомагане на Габрово, който подкрепя финансово и идейно собствени и партньорски проекти.
Автор:
Дарина Маринчевска, Дом на хумора и сатирата - Габрово
Публикация:
06.06.2006 г. 09:15
Етикети:
Посетено:
700
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/25/news/2394-10-godini-partnyorstvo-gabrovo-tun