Годишнини

20 години издателство "Захарий Стоянов"

Премиера на книгата на Иван Гранитски „Образ и метафора”

20 години издателство "Захарий Стоянов"


◊ СЪБИТИЕТО

Българската академия на науките,
Столична община
и Издателство "Захарий Стоянов"
организират

Юбилейна вечер по случай
20-годишнина на издателство „Захарий Стоянов”
и
премиера на книгата на Иван Гранитски „Образ и метафора”


20 май 2016 г. (петък), 18.00 ч.
Големият салон на БАН


◊ ЗА ИЗДАТЕЛСТВО "ЗАХАРИЙ СТОЯНОВ"

Преди 20 години словесният кораб на издателство “Захарий Стоянов” започна своите странствания из културните простори. Този кораб от светлина гордо и сърцато се втурна във вълните на това твърде смутно социално и екзистенциално време.

Родено като възвишена контратеза на омерзителната и опошляваща фасулковщина, облазваща снагата на нашето общество и като едноклетъчен организъм превземаща всичко, издателство “Захарий Стоянов” избра благородната позиция – на мисловната немощ и убогост да противопоставя енергията на духовната хармония. Срещу книжните цунами от ерзаци и художествени мутанти се изправят искрящите острови на таланта и гения на родната българска литература и шедьоврите на световната култура.

За изтеклите години издателството пусна на книжния пазар над 2000 заглавия в общ тираж над три милиона екземпляра. Някои от заглавията бяха бързо изчерпани и се превърнаха в библиографска рядкост, други продължават стратегическата позиция на издателството да издава и преиздава постоянно върхови творби на българската литературна класика, както и нови оригинални книги на съвременни български писатели. Особени усилия то полага да представи възможно най-пълно в поредица от многотомници творчеството на автори, които представляват живата класика на съвремието.

Издателство „Захарий Стоянов” направи многотомни издания на Йордан Йовков, Елин Пелин, Гео Милев, Никола Вапцаров, Ивайло Петров, Атанас Далчев, Валери Петров, Стефан Продев, Павел Матев, Любомир Левчев, Найден Вълчев, Петър Караангов, Евтим Евтимов, Кольо Георгиев, Атанас Наковски, Боян Биолчев, Кирил Кадийски, Чавдар Добрев, Никола Инджов, Вили Цанков, Стефан Гечев, Богомил Райнов, Исак Паси, Георги Константинов, Иван Гранитски, Станка Пенчева, Петър Дънов и др., продължава излизането на томове от избраните съчинения на П. К. Яворов, Николай Хайтов, Симеон Радев, Антон Дончев, Лиляна Стефанова, Недялко Йорданов, Панчо Панчев, проф. Николай Василев и др.

В същото време продължава и разгръщането на издателски поредици, посветени на творби на световната класика, философската и историческата мисъл, енциклопедични справочници-речници, шедьоври на българската и световната литература за деца и юноши.
В годините на търсене и утвърждаване издателство “Захарий Стоянов” успя да разгърне трийсет и пет поредици с амбицията да представи на читателите творби с високи качества от художествената, философската, научната и справочната литература.
Стратегическа по своята важност е 140-томната поредица “Българска класика”. Възкресявайки традициите на голямата класическа българска литература, издателството поднася за нов прочит вечните книги на Отечеството. Към световната художествена съкровищница са обърнати поредиците „Ars poetica”, “Шедьовър“, към българската белетристика и поезия, „Съвременна българска проза“, „Съвременна българска поезия“. В тези поредици излизат днес книгите на българските писатели. Други поредици, предпочитани от читателите са „Философия и човек“, „История и човек“, „Мелпомена“, „Отечество любезно“, „Чичопей“, „Слово и образ“, „Митология и културантропология“, „Критика“, „Есеистична проза“, „Арго“, „Ловци на метафори“, „Малка оксфордска библиотека“, „Вяра и култура“, „Бежанци“ и др.

В последните години голям интерес се проявява към библиофилската поредица „Божествен дух“
Издателство “Захарий Стоянов” успя да създаде собствен естетически и литературнохудожествен кръг от най-ярки съвременни писатели, художници, режисьори, артисти, музиканти. По същество това е и естетико-художественият кръг от автори на месечното списание за литература, култура, изкуство и философия “Везни”, продължител на знаменитото Гео-Милево издание.
Досега издателство “Захарий Стоянов” организира над 3000 литературни премиери, изложби, концерти, спектакли, базари на книгата в цялата страна, както и 12 издания на станалите традиционни вече Национални културни празници “Албена” в Североизточна България в градовете Варна, Русе, Силистра, Добрич, Каварна, Балчик, Търговище, Исперих, Кубрат, Шумен, Разград, Тутракан, Генерал Тошево, Велики Преслав, Велико Търново и в курортния комплекс Албена, също и Дните на българските будители в НДК. В сътрудничество с БАН, Столична община и НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ бяха организирани паметни вечери, премиери и тържества, свързани с новите издания на най-известните български учени – действителни членове на академията. На практика над 100 000 души са взели участие в срещите с цвета на съвременната българска интелектуална общност.


◊ ЗА ИВАН ГРАНИТСКИ И НЕГОВАТА НОВА КНИГА

Двайсетата си годишнина издателство „Захарий Стоянов” посреща и с нова книга на нейния създател, вдъхновител и шеф. Тя ще бъде представена на 20 май (петък) от 18 часа в големия салон на БАН на юбилейната вечер, която се организира от Столична община, БАН и издателството. 

Книгата е озаглавена „Образ и метафора” и в нея литературният и художественият критик се вливат в едно. Впрочем двата най-важни знака, около които и чрез които се организира изкуството, за да се възвиси според дарованието на твореца, са образът и метафората. Вниманието на автора е насочено върху творчеството на поети и художници, даващи облика на литературата и изобразителното изкуство от средата на миналия век до днес, формиращи и утвърждаващи новите традиции на българската култура и българското словесно и пластическо изкуство. Новаторското в книгата е, че изследването е не толкова сравнително, а  повече паралелно, т.е. показва как поетите и как художниците (всеки по свой начин и в своето време) създават образа, как си служат с метафората (съобразно езика на своето изкуство) и как и защо творчеството им придобива смисъл и значение.

Иван Гранитски тръгва от разбирането на Леонардо да Винчи за общото и различното между живописта и поезията, движи се заедно с него и умело и успешно го прилага в паралелните анализи. Литературоведът Панко Анчев пише: „В „Образ и метафора” Иван Гранитски отваря врата към тайните на литературата и изобразителното изкуство, към особеностите и механизмите на тези две изкуства. Той е прекрачил прага, навлязъл е в света зад него и ни доказва, че и образът, и метафората са съдържанието, а не формата на изкуството, неговата същност.” А проф. Иван Маразов изтъква: „В тази книга Иван Гранитски се отправя по трудния път на сравнение между поетичната и пластичната метафора в българското изкуство от втората половина на ХХ век. Изкусителна и сложна задача. Това е време на формиране на нови оценки за идеалите, на разочарования и надежди, на освобождаване от догми, съпроводени с истински битки на поети, художници, артисти, музиканти с официалната идеология. Време на болка, но и на подем. Тази социално-психологическа атмосфера беше като кипящ котел, от който, като в мита, се родиха изключителни таланти във всички сфери на културата.”

Книгата е богато илюстрирана, полиграфически отлично изработена в ПК „Димитър Благоев”, графичният дизайн е на Жеко Алексиев.

 

Автор:
Тодор Коруев
Публикация:
20.05.2016 г. 08:49
Посетено:
2142
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/25/news/23618-20-godini-izdatelstvo-zahariy-stoyanov