Годишнини

Почит на Сливен към делото на Апостола

143 години от смъртта на Васил Левски

Градът под Сините скали – един от пристаните на Левски по Пътя на националната революция, сля своята и всенародната скръб от загубата в редица възпоменателни инициативи по повод годишнината от гибелта му. 143 години името на Апостола свети за поколенията като синоним на саможертвата и нетленността в името на високия порив към свобода.
          
Организатори са община Сливен, Светата Сливенска митрополия, Сдружение „Мати Болгария”, Общинският комитет „Васил Левски”, РИO на МОН и учебните заведения Природо-математическа гимназия „Добри Чинтулов” и Професионална гимназия по икономика „Проф. Димитър Табаков” в града.
           
Дни преди сакралната дата, младите хора – възпитаници на Гимназията с преподаване на западни езици „Захарий Стоянов”, дискутираха на „кръгла маса” в зала „Май” известни и непознати факти за личността и организационната дейност на Апостола в изграждането на мрежата от революционни комитети. И тази година, традиционният „Урок по родолюбие” в ПМГ възкреси дирята на учителите в Класното училище и участници в създадените от Левски комитети, чиято паметна плоча бе обсипана с цветя: Михаил Греков, Михаил Икономов, Атанас Узунов, Пенчо Черковски и Сава Геренов.
          
При общоградския възпоменателен ритуал площад „Васил Левски”, (където се извисява Апостолът), бе тесен да побере дошлите на поклонение с венци и цвете ръководители на общината и областта, общински съветници, представители на обществени, родолюбиви и културни организации, учащи се, граждани.
            
Във въздействащото си слово кметът на града Стефан Радев вля думи на преклонение пред саможертвения идеал за Отечеството и делото на Левски, съзиждащи и днес нравствени ценности у подрастващите. Негово Високопреосвещенство Сливенският митрополит Йоаникий, в съслужие със свещеници, съпричасти присъстващите към панихидата в памет на Йеродякон Игнатий (В. Иванов Кунчев).
           
Признателните сливенци обкичиха с венци и паметните плочи на революционерите - създатели на комитета в Сливенско и сподвижници на Апостола: Георги Икономов, Нено Господин-Брадата, Сава Райнов и Бойка Атанасова. Гражданите сведоха чела и пред възпоменателните места, издигнати в памет на подвига на хайдутите - водачи на чети Панайот Хитов и Таньо войвода, както и пред релефа на Левски пред храм „Св. Борис Първи Покръстител”.


Автор:
Иванка Денева
Публикация:
19.02.2016 г. 15:07
Посетено:
1064
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/25/news/22943-pochit-na-sliven-kam-deloto-na-apostola