Годишнини

По следите на първия български художник с академично образование – Димитър Добрович

Нов български университет чества Годината на Димитър Добрович, с която се отбелязват 200 години от неговото рождение

По следите на първия български художник с академично образование – Димитър Добрович
Димитър Добрович. Автопортрет


◊ ПОКАНА

Уважаеми колеги,


Центърът „Българо-европейски културни диалози” на Нов български университет организира честването на 200-годишнината от рождението на първия български художник с академично образование – Димитър Добрович.


Основните събития, с които ще бъде припомнено за талантливия и значим живот на Димитър Добрович, са представителна изложба с картини на Добрович в Националната художествена галерия и Международна конференция „Романтиката на XIX век. Димитър Добрович (1816-1905) - живот и творчество".


Конференцията ще се проведе в периода от 16 до 18 ноември 2016 г. в Нов български университет и ще бъде фокусирана в следните панели - „Историографски дискурси – факти, процеси, явления, личности“, „Художествен живот в Европа и на Балканите през XIX век – академии, художествено образование, културни диалози“; „Изкуството на Димитър Добрович (1816-1905)“; „Изкуството и влиянието на техническите постижения на епохата върху неговото развитие – фокус върху фотографията“.


Сред съпътстващите събития в Годината на Димитър Добрович ще бъдат Workshop по елеофотография - техниката на Д. Добрович - с участието на фотографа Цветан Четъшки и традиционен детски университет с художника Дея Вълчева.


Честването ще представи и две издания, свързани с живота и творчеството на големия художник - луксозен двуезичен каталог с произведенията на художника и двуезичен сборник с научните доклади от конференцията.


Програмата за 200-годишнината на художника включва и три поредни беседи, които ще започнат от март -  на проф. д-р Георг Краев, НБУ (24 март 2016 г.), д-р Панайотис Йоаноу, Критски университет, Гърция (19 май 2016 г.), доц. д-р Ружа Маринска, НБУ (02 юни 2016 г.).

Беседите ще се провеждат в Галерия УниАрт на Нов български университет от 18 часа, където посетителите ще имат удоволствието да разгледат и уникалните експозиции на колекциите „Европейска живопис“, в която са включени произведения от холандски и фламандски художници от периода XVII–XIX в., както и колекцията от картини на Иван Кирков (1932-2010). Колекциите в Галерия УниАрт са дарени на Нов български университет от г-н Божидар Данев, по чиято идея се създава и самата галерия.


Димитър Добрович е роден в Сливен през 1816 г. в семейството на майстор абаджия и търговец. В периода 1833-1837 г. – Цариградски период, учи в Коручешменска гимназия. Избухналата чумна епидемия го принуждава да бяга. През Атинския период от своята биография – 1837-1948 г. – се записва в току-що откритата с указ на крал Отон I Кралска художествена школа (Политехнион), където взима първите си уроци по рисуване при френския художник Пиер Бонеро. След преструктурирането на школата в Художествена академия (1843-1848 г.), учи при професорите Рафаело Чеколи, Филипос Маргаритис и Георгиос Маргаритис. Получава престижни награди. Негови творби се откупуват, и днес 10 от тях, са в колекцията на Атинската пинакотека. Подписва се и е известен като Димитриос Домвриадис.


През Римския си период - 1848-1893 г., по препоръка на гръцките си професори заминава да продължи обучението си в Римската академия. Негови професори там са Томазо Минарди и Филипо Агрикола. Три месеца, от края на 1848 г. и началото на 1849 г., художникът се бие под знамената на Джузепе Гарибалди. Картините му (жанрови сцени и портрети) са повлияни от европейския романтизъм. Работи много копия. Изработва своя „елеофотографска” техника, която улеснява процеса на копирането. По-голямата част от творбите му от този период са подписани като Д. Добрович. Не прекъсва връзките си с Гърция. Посредник е в пренасянето на мозаичен материал за римските катедрали.


През януари 1893 г. се завръща в България и се установява в родния си град Сливен. На 2 юли 1893 г. се открива персоналната му изложба в София, в сградата на Народното събрание. През 1897 г. и 1898 г. участва в общите художествени изложби в София. Дарява значителна част от творбите си на обществени институции. Днес те могат да бъдат видени в Националната художествена галерия в София и в Художествената галерия на град Сливен.



Проектът по честването на годишнината на Димитър Добрович, който се организира от Центъра „Българо-европейски културни диалози” на Нов български университет, се осъществява с партньорството на Националната галерия – София, ХГ "Димитър Добрович" – Сливен, Ателие-колекция Светлин Русев, Институт за средиземноморски изследвания в Крит, Национална галерия на Атина. В организационния комитет на честванията участват доц. д-р Ружа Маринска, д-р Анжела Данева, проф. Георг Краев, гл. ас. д-р Росица Гичева, гл. ас. д-р Владимир Димитров, Жанет Митева, доц. д-р Панайотис Йоану.


По думите на доц. д-р Ружа Маринска представянето на Димитър Добрович дава възможност да се изследва началото на българското светско изкуство и да се види то в балкански и европейски контекст, да се осмисли като част от художествения процес в Европа през втората половина на XIX век. Животът и творчеството на Димитър Добрович имат отношение към три национални култури – гръцката, където той получава художественото си образование, италианската, където продължава образованието си и където минава почти целият му път на художник, и българската, където се завръща във вече освободеното си отечество и показва създадените през годините творби като прави щедро дарение на държавата и на родния си град Сливен.


• Желаещите да участват в конференцията могат да се запишат до 4 април 2016 г. през http://www.becd.nbu.bg/bg/konferenciq-2016/registraciq

 

За информация: Веселина Василева, Нов български университет, vvassileva@nbu.bg, тел. 02/8110125, 0887770887

 

Автор:
НБУ
Публикация:
14.02.2016 г. 17:32
Посетено:
1540
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/25/news/22916-po-sledite-na-parviya-balgarski-hudozhnik-s-akademichno-obrazovanie-dimitar-dobrovich