Годишнини

Тържествено честване на 138 години от освобождението на Сливен от османско владичество

Поклонение пред паметта на героите

Денят на знаменателното събитие събра на площад „17 януари” във воеводския град десетки признателни сливенци, дошли в мразовития ден да сведат чела пред родолюбивата дейност на предходниците.

Към присъстващите с емоционално слово се обърна кметът Радев, провидял значението на подвига като подтик към градивни начинания в днешния ден на Сливен: „17 януари означава дълг да продължим делото на предците ни, за които той е бил Ден първи на свободата; да се опитаме да се впишем достойно в линията на съзиданието – в името на едно по-добро настояще. Тази историческа дата е и ден за почит към паметта на всички загинали за освобождението ни. Техният живот, пожертван в една справедлива за България война, е причината да имаме нашата държава и нашия Сливен”, подчерта градоначалникът измеренията на едно историческо дело за идния ден на освободеното Отечество: „Преди 138 години изстрадалият ни град е съумял да подготви своето бъдеще, обзет от въжделения за самоизграждане - и чрез мисълта за подредба, за организация, обединение и много труд, е започнал да развива своята икономическа мощ и духовна култура”, завърши кметът на Сливен, в чиито думи сливенци прозряха надежди и за бъдещото позитивно развитие на селището.

Негово Високопреосвещенство Сливенският митрополит Йоаникий и свещеници от храм „Св. Николай Чудотворец” отслужиха заупокойна молитва и благодарствен молебен в памет на загиналите за освободителната кауза.

Мястото на поклонението пази спомена за ликуващите наши предшественици, посрещнали в януарския ден на 1878 година освободителните руски формирования, влезли в града след преживени от сливенци неравни битки, бесилки, опожаряване от отстъпващите турски части и арести на сливенските водачи. В аналите на историята записват своя войнски принос и храброст бойците от 26. Казашки полк (1877 г.) на барон Корф; подвига на преминалия заснежените проходи Демиркапия и Твърдишки Ляв страничен отряд на генерал Е. Делингхаузен. Неоценим е приносът и на завършилите освободителните военни операции войни на 4 януари 1878 г. (16.01. по нов стил)  и 5 януари (17.01.): драгуните под командването на майор Л. Кардашевски (Втора дивизия от 13-ти драгунски полк на Военния орден) и бойците на полковник Н. Бакланов (26-ти Донски полк).

Преди 138 години, на 17 януари 1878 година, местността “Харамиите” в сакралния квартал е развълнувана от радостта на сливенци, патриотичния порив на Временната управа (председател митрополит Серафим) и словото на признателност, изречено със сълзи на очи от народния поет Добри Чинтулов към основните руски освободителни части (Петрозаводски полк, командир генерал А. Беляев).

И съвременната традиция следва днес дирята във времето, съхранила в сърцата на поколения българи почитта към саможертвата, донесла жадувания акт на свободата.


Автор:
Иванка Денева
Публикация:
17.01.2016 г. 15:22
Посетено:
1005
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/25/news/22747-tarzhestveno-chestvane-na-138-godini-ot-osvobozhdenieto-na-sliven-ot-osmansko-vladichestvo