Годишнини

Честване на 100-годишнината от рождението на проф. Райна Михайлова – почетен професор на Нов български университет

Концерт на 3 декември от 16:30 часа в Галерия „УниАрт“, НБУ

Честване на 100-годишнината от рождението на проф. Райна Михайлова – почетен професор на Нов български университет


◊ СЪБИТИЕТО

На 3 декември от 16:30 часа в Галерия „УниАрт“ на Нов български университет ще се състои честване на 100-годишнината от рождението на професор Райна Михайлова – почетен професор на НБУ.

Събитието се организира от департамент „Музика“ и Център за документи и архивни фондове на НБУ, със съдействието на Българската национална телевизия и Българското национално радио.

Водещ ще бъде проф. Павел Герджиков.

В програмата на концерта участват студентите:

Илиана Куртева-Кенова и Катерина Симеонова – Нов български университет, Боян Савов, Веселина Андреева, Климентина Гецова и Мирела Ябанджиева – НМА „Проф. Панчо Владигеров“.

Пианисти-акомпанятори: доц. д-р Албена Кехлибарева-Стоянова и Мира Искърова

Организационен екип: доц. д-р Ясен Захариев, д-р Александра Трифонова, Иван Звънчаров и ас. д-р Златка Ангелова.

* * *

Проф. Райна Михайлова 

20 септември 1915, Русе – 07 април 2008, София (92 г.)

Райна Михайлова завършва класическо пеене през 1937 г. в класа на Христина Морфова и Людмила Прокопова. През сезон 1937/38 г. пее в трупата на театър „Одеон“. Дебютира на сцената на Софийската опера на 17 декември 1943 година в ролята на Марженка от операта „Продадена Невеста“ от Бедржих Сметана. Скоро след това е назначена за солистка и бързо натрупва солиден сопранов репертоар. Запомнящи се са нейните роли на Мими от „Бохеми“ на Джакомо Пучини, Виолета от „Травиата“ на Джузепе Верди, Неда в „Палячи“ на Руджиеро Леонкавало, Графинята от „Сватбата на Фигаро“ и Памина от „Вълшебната флейта“ на Волфганг Амадеус Моцарт, както и няколко ярки образа в руски опери: Оксана в „Черевички“ на Пьотр Илич Чайковски, Антонида в „Иван Сусанин“ на Михаил Глинка, Марфа в „Царска годеница“ на Римски-Корсаков.

Проф. Райна Михайлова е дългогодишен преподавател в НМА „Панчо Владигеров“, а от 1992 г. преподава в Нов български университет и е един от основателите на департамент „Музикално-сценични изкуства“ (днес департамент „Музика“) на Нов български университет

На 20 април 2000 г. е удостоена със званието „Почетен професор на Нов български университет“ за дългогодишна творческа и педагогическа дейност в програмите на департамент „Музика“.

Проф. Райна Михайлова е носител на държавни отличия: Юбилеен медал „1300 години България“, „Медал на София“, орден „Св. св. Кирил и Методий“, медал на „Световния съвет за мир“ и др. Тя е първата „Народна артистка“ в България. Почетен гражданин на София.


Автор:
НБУ
Публикация:
02.12.2015 г. 14:36
Посетено:
1617
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/25/news/22501-chestvane-na-100-godishninata-ot-rozhdenieto-na-prof-rayna-mihaylova-pocheten-profesor-na-nov-balgarski-universitet