Годишнини

Възпоменателна вечер за братята Прошек

110 години от смъртта на Георги и Богдан Прошек

Възпоменателна вечер за братята Прошек


◊ СЪБИТИЕТО

Възпоменателна вечер за братята Прошек

110 години от смъртта на братята Георги и Богдан Прошек

Възпоменателна вечер под патронажа на Н. Пр. д-р Душан Щраух, посланик на Чешката република в България. Събитието ще бъде тържествено отбелязано на 11 ноември от 18:30 часа в големия салон на Чехословашкия клуб „Т. Г. Масарик“ на ул. „Кракра“ 15 в София.

Организатори са Сдружение чехословашки клуб в България „Т. Г. Масарик“ и фамилия Прошек.

Специални гости на събитието ще бъдат Н. Пр. д-р Душан Щраух - посланик на Чешката република, г-н Емил Тодоров – председател на Чехословашки клуб „Т. Г. Масарик“, д-р Надежда Кирова-Йовчева – директор на Музей на историята на София, арх. Светлозара Шаханова – зам.-председател на Съюза на българските архитекти, г-жа Ивана Радомирова - главен секретар на Съюз на българските пивовари, Кметът на с. Ябълково, отец Йоан от Католическата църква.

 

Братя Прошек са известни не само с производството на Прошековото пиво през миналия век, но и с това че са допринесли много за изграждането на европейския вид на българската столица.

Георги Прошек е член на първия интернационален революционен комитет в с. Алмалий (днес с. Ябълково), където се среща тайно с Васил Левски и го подпомага с доставка на оръжие.

Участието на Георги Прошек в решаващия бой при Шипка по време на руско-турската война, когато той рискува живота си за един славянски народ, е най-светлият момент от биографията му. За изключителната си жертвоготовност и принос за Освобождението на България, той получава високите отличия орден „Св. Александър Невски“ I степен и златна сабя, връчена му лично от ген. Михаил Скобелев от името на император Александър II.

Орлов и Лъвов мост, паметникът на Васил Левски, старата постройка на Централна гара, първият градоустройствен план на гр. София, по-късно известен като Батенберговия план, Придворната печатница, пристанище Варна и още много други факти са свързани завинаги с името Прошек.

 

* * * 

http://www.proshek.com/bg/


Автор:
Силвия Дерибеева, Чешки център
Публикация:
07.11.2015 г. 15:37
Етикети:
Чешки центървъзпоменателна вечергодишнина
братя Прошек
Богдан Прошек
Георги Прошек
Посетено:
1597
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/25/news/22297-vazpomenatelna-vecher-za-bratyata-proshek