Годишнини

Проф. Атанас Куртев – един рицар на сцената

Юбилеен концерт в НМА „Проф. Панчо Владигеров”

Проф. Атанас Куртев – един рицар на сцената

На снимката: проф. Атанас Куртев в края на юбилейната вечер


„Пътят на всеки творец не е осеян само с рози, но много повече с тръни...” В това се убедиха над 200 почитатели на проф. Атанас Куртев, препълнили Голямата зала на Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров” за неговата юбилейна вечер на 1 октомври. Световноизвестният ни пианист отпразнува 70-тия си рожден ден (и 55 години сценична дейност!), заобиколен от най-известните си ученици, които днес са водещи концертиращи артисти или преподаватели у нас и по света. Актьорите Веселин Ранков и Петя Кузева поведоха насъбралото музикално общество през сложната и многостранна кариера на Маестрото, акцентирайки умело върху световните му постижения.

Музикалните теоретици отдавна определят проф. Куртев като поет и философ на музиката. Неговата биография блести с таланта на няколко известни рода – Куртеви, Ламбреви, Цветкови, Абаджиеви, които са дали на България видни архитекти, лекари, музиканти, литератори, художници.

Думи на възторг за Атанас Куртев, неговото израстване и победоносно шествие по световните музикални сцени бяха огласени като свидетелство за признанието му от колеги, критици, преподаватели и благодарни ученици от целия свят!

Атанас Куртев не само учи и специализира в Москва, Петербург, Брюксел и Париж, но прекосява с концертни турнета цяла Европа, Азия, Африка и Латинска Америка. Участва като член и председател на десетки международни конкурси, учредява три български музикални общества: Шопеново, Скрябиново, Рахманиново. Създава паралелно осем конкурса за пианисти в различни български градове, всеки от които с множество периодични издания.

Проф. Наталия Деева пише след концерт в Московската консерватория: „Характерна за Атанас Куртев е хармонията между съдържанието на звучащата музика и външния облик на изпълнителя. Поведението му на сцената е безупречно естествено. В същото време неговата личност завладява с някаква особена магия на въздействие. Само един мислещ, дълбоко чувстващ човек е способен не просто да възкреси шедьоврите на класическото наследство, но и да вдъхнови аудиторията, да изтръгне сърдечен отзвук у слушателите... Несъмнено проф. Куртев е от онези избрани музиканти, които са свръхнадарени от природата – с талант, мъдрост, добро сърце, благородство, очарование. В погледа му има нещо от Дон Кихот и от ренесансовите личности. Той е енциклопедично образован, неговите майсторски класове винаги предизвикват жив интерес. Той е един истински рицар на сцената и в живота. Сърцето му излъчва любов.”

За своята публика проф. Атанас Куртев изпълни Соната в си минор от Ференц Лист.

Ректорът на Националната музикална академия проф. Димитър Момчилов прочете Поздравителен адрес от името на НМА и награди проф. д-р Атанас Куртев с Грамота и Почетен знак на НМА за неговия изключителен принос като педагог, концертен изпълнител и общественик. Юбилярят получи и Кристално огърлие – най-високото отличие на Съюза на българските музикални и танцови дейци.

С двучасов концерт-поздрав зарадваха своя Маестро признателните ученици, преподаватели или концертиращи пианисти по целия свят: проф. д-р Ростислав Йовчев, Радослав Николов, Александър Лиалиос, Светлин Христов, Паскал Паскалев и Дамян Туджаров.

Проф. Куртев не просто благодари, а намери точен социално значим акцент в своето послание: „В днешния ден на музиката бих искал да си спомним за всички велики музиканти, които заедно с поетите, художниците, архитектите, театралите създадоха духовната тъкан, в която днес живеем. Те преобразяват нашия свят! Ние живеем в най-красивото място във вселената! Тази чудна природа ни дава сили, тя ни храни, тя излъчва благодат към нас. По същия начин световната музика, изкуствата излъчват своята благодат към нас... Призовавам младите – изучавайте живота на гениите! Като музикант, общественик и възпитател винаги съм слагал на първо място българската кауза, винаги съм се борил за достойнството на нашата страна. Днес се намираме в едно незавидно положение, не можем смело да погледнем и да кажем, че ние владеем нашите съдбини. Но аз съм уверен, че нацията ни съвсем скоро ще се възроди и ще се нареди достойно сред другите европейски народи, защото сме дали огромен принос в световната култура. Никога не забравяйте, че ние сме били и сме в Европа, в съкровищницата на световната култура! Продължавам да работя за младите таланти, искам да ги видя по световните сцени!”

Поздравителни адреси към проф. Куртев бяха получени от: Посолството на Руската федерация, от Санкт-Петербургския митрополит Владимир, от българските културни институти в Унгария, Русия, Полша, от Мемориалния музей „Скрябин”, от музей „Глинка”,  музей „Голденвайзер”, музей „Голованов” (Москва), от ректора на Московската консерватория „П. И. Чайковски”, от ректора на фондация „Млади български таланти”, от ректора на Уралската консерватория, от ректора на Петербургската консерватория „Римски Корсаков”, от ректора на Консерваторията във Волгоград, от Консерваторията в Гданск, от БАН, от БАНИ, от директора на НДК, от музикалните училища в Стара Загора, Плевен, Варна, Бургас, от община Кюстендил и много други – от Франция, Япония, Финландия, Германия, Виетнам, САЩ, Унгария, Мексико...

Проф. Куртев получи и картина от художника Папа Жан, десетки букети, награди от различни организации.

Тържеството беше организирано от Нелли Куртева – съпруга, муза и незаменим асистент на проф. Куртев, която, разбира се, с характерния си изискан хумористичен стил връчи на Атанас Куртев Медал за най-добър съпруг.

Автор: Анжела Димчева
02.10.2015 г. 20:36
Посетено: 1700
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/25/news/22050-prof-atanas-kurtev-edin-ritsar-na-stsenata